Izvršni odbor na čelu s Muhamedom Begagićem nastavlja s kršenjem izbornog procesa u NSZDK

Nisu poslušali preporuke i dopise iz NFSBiH o provođenju izbora u ovom kantonu

Nogometni savez Federacije BiH prošlog petka, tačnije 10. decembra poslao je dopis NSZDK o obavezi provođenja pravovaljanih izbora u Nogometnom savezu Zeničko-dobojskog kantona, nakon što je na njihovu adresu stiglo 15 prijava iz klubova i pojedinaca o neregularnostima prilikom izbora kandidata za organe i tijela NSZDK, NSFBiH i N/FSBiH.

Iako su već prekršili Statut, IO NSZDK i njihova Kandidaciona komisija na čelu s dugogodišnjim “poglavarom” zeničkog nogometa Muhamedom Begagićem nastavlja da obmanjuje javnost, klubove, sportske radnike, te se javno “ruga” svojim pretpostavljenima u NSFBiH.

Naime danas je Izvršni odbor NSZDK na sjednici razmatrao pravno mišljenje Komisije za propise NSZDK koji se odnose na akte nogometnih klubova i pojedinaca u vezi provedenih procedura i prijedloga kandidata za izbore u organe tijela NSZDK, NSFBiH i N/FSBiH.

Oni su zaključili da je Kandidaciona komisija NSZDK obradila svu dokumentaciju kandidata koji su predložili klubovi, a Izvršni odbor je na sjednici 04.decembra utvrdio konačni predlog svih lista kandidata. Kriteriji su prema ovom zaključku su bili isključivo sportske prirode, a ne lične a ne kako neki naglašavaju da je u pitanju izborni inženjering.

Komisija za propise NSZDK smatra da su nadležni organi u NSZDK postupili u skladu s odredbama Statuta i da nisu povrijeđene važeće norme materijalnog i izbornog procesnog prava. To sve stoji u dopisu koji je danas proslijeđen u NSFBiH, te svim klubovima u ZDK, a koji je potpisan od strane Muhameda Begagića.

Iako im je u dopisu NSFBiH od 10. decembra preporučeno da žurno obavijeste klubove o mogućnosti kandidiranja svih kandidata koji ispunjavaju uslove, te da zbog prethodnih propusta NS ZDK klubovima i pojedincima omogući dodatni rok za dostavljanje potrebne dokumentacije. Očito da su se u NSZDK oglušili, te su umislili da su “država u državi”.

Muhamed Begagić i njegova “ekipa” ne brinu o dopisima i preporukama iz NFBiH, nego se vode nekim svojim pravilima i smicalicama, kao što je to rađeno i u prošlosti, ali sa znatno manjom pažnjom javnosti.

Kao što smo ranije najavili Izborna Skupština NSZDK treba se održati 22. decembra u Zenici, a veoma je upitno zbog raznih malverzacija i neregularnosti, hoće li ista biti održana.

Nadamo se da će krovni Savez u ovom slučaju intervenisati, te se voditi svim pravim aktima i odredbama Statuta, kako bi se izbori proveli demokratski, te da svi oni koji ispunajvaju uslove mogu biti birani, a ne samo oni koje je odradio IO NSZDK, zajedno sa odlazećim predsjednikom Muhamedom Begagićem.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je dopisss.jpg

Portal SportSport.ba