Izvoz u Evropsku uniju otvara “Brovisu” vrata daljeg razvoja

Kompanija “Brovis” Visoko, članica AKOVA grupe, u fazi je dobijanja saglasnosti za izvoz, uz još tri bh. firme, u države Evropske unije, što joj otvara vrata značajnog razvoja, povećanja proizvodnje i plasmana. 
“Brovis” je sa gotovo 14 miliona peradi, koja je hranjena, uzgojena, zaklana i obrađena u vlastitim i pogonima kooperanata, u vrhu bh. peradarske industrije, sa zaokruženim proizvodnim ciklusom od hrane, preko uzgoja, klaonica, pa do pripremljenog i obrađenog mesa.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pruža laboratorijske, veterinarske i druge usluge nadzora “Brovisu” a prilikom radne posjete delegacije Instituta Brovisu razgovarano je o pokretanju projekata naučno-istraživačkog rada, koji će doprinjeti većoj proizvodnji i još kvalitetnijim proizvodima iz ove kompanije.
Kako je istakao direktor “Brovisa”, opredjeljenje cijele AKOVA grupe je najsavremeniji pristup sigurnosti hrane, te će zbog toga u narednih nekoliko dana stručnjaci “Brovisa” i INZ-a pripremiti, a rukovodstva potpisati Protokol o namjeri pokretanja više naučno-tehničkih projekata na dodatnom unaprijeđenju kontrole i samog razvoja proizvodnje i kvaliteta proizvoda.

Osnova za budući Protokol o saradnji je nedavna posjeta premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića i njegovih saradnika INZ-u, kada je pružena puna podrška razvijanju i proširenju aktivnosti INZ-a u domenu naučno-istraživačkih projekata, koji će biti podrška direktnoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju u oblasti prehrambene industrije, po kojoj je ZDK lider u BiH, saopćeno je, između ostalog iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

Indikator