Izviđači „Oxfordshire“ iz Engleske u posjeti Općini Visoko

IZVIĐAČI IZ ENGLESKE U POSJETI OPĆINI VISOKO

U Maloj sali Općine Visoko danas je upriličen prijem za članove Odreda izviđača „Oxfordshire“ iz Engleske, koji se nalaze u sedmodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini i smješteni su u Visokom.

Posjeta je nastala kao plod uspješne saradnje Odreda izviđača „Visoko“, čija su tri člana nedavno boravila u trinaestodnovnevnoj posjeti Engleskoj i prijateljskog Odreda izviđača „Oxfordshire“, sa kojim je do sada realizirano mnoštvo zajedničkih aktivnosti na obostranom upoznavanju prirodnih ljepota i bogatstava, ali i kulture, tradicije, historije i gostoprimstva lokalnog stanovništva.

Srdačne riječi dobrodošlice gostima su uputile gđa. Edina Ahmetović – pomoćnica Općinske načelnice u Službi za opću upravu, inspekcijske poslove i boračko-invalidsku zaštitu i gđa. Amra Omerbegović – šefica Odsjeka za društvene djelatnosti, a gosti su istakli najpozitivnije impresije, te fasciniranost i zadivljenost historijom i tradicijom BiH i općine Visoko, a posebno su ih dojmili naša kuhinja i gostoprimstvo mještana, koje je bazirano na porodičnim i općenito srdačnim međuljudskim odnosima, koji su mnogo bolji u odnosu na neke zapadnoevropske zemlje koje su imali priliku posjetiti.

Slika 1

Slika 2

Ovo je njihov prvi boravak u BiH koji je rezultirao velikim brojem posjeta predjelima i ustanovama u lokalnim zajednicama, a naglasili su zadovoljstvo na ukazanoj prilici da se na licu mjesta uvjere u prirodne ljepote i bogatstva naše domovine, kao i historijske podatke, koji svjedoče o viševjekovnoj multikulturalnosti na ovim prostorima, što je unikatan slučaj u cijeloj Evropi.

Tokom posjete, veoma detaljno su upoznati sa načinom života u lokalnim zajednicama, na čemu su posebno zahvalni, jer prilikom dosadašnjih realizacija svojih aktivnosti najčešće su obilazili samo planine.

Bitan je podatak i da će izviđači iz Engleske naredne godine, u okviru svoje tradicionalne zimske ekspedicije koju realiziraju svake dvije godine, ponovo boraviti u BiH, koju su izabrali upravo zbog niza specifičnosti i prekrasnih lokaliteta, tako da će i naša općina ponovo sa zadovoljstvom ih ugostiti.

Zimska ekspedicija do sada se pretežno održavala u zapadnoevropskim zemljama, kao što su Švicarska, Austrija ili Francuska, no ovoga puta odlučili su se za zvaničan dolazak njihove ekspedicije na nešto drugačiji lokalitet, na Jahorinu, gdje će, u ovom vremenskom terminu naredne godine, biti održana zimska ekspedicija.

Slika 4

Džanin Jamaković – sekretar Odreda izviđača „Visoko“ se zahvalio na prijemu u Općini Visoko i rekao da je ovo jako bitan događaj, jer radi se o kulturološkoj razmjeni iskustava i podataka, a Visoko je turističko mjesto prepoznato u svijetu i ovakva dešavanja mogu da budu putokaz i magnet za brojne turiste u bliskoj budućnosti.

Rekao je da su gosti sa zadovoljstvom, nakon prezentacije o našoj domovini i našem gradu, prihvatili poziv za sedmodnevni boravak, te da će impresije i nagovore da posjete BiH i općinu Visoko prenijeti i svojim kolegama i prijateljima kada se vrate u Englesku.

Istakao je i da se Odred izviđača „Visoko“, tokom saradnje upoznao sa studioznim načinom rada i funkcionisanja Odreda izviđača u Engleskoj, te da će veliki broj organizacijskih segmenata primijeniti u sklopu budućih aktivnosti.

Slika 3

Nakon Općinskog prijema, uslijedile su posjete JU „Zavičajni muzej“ Visoko, zatim KC „Altindağ-Visoko“, a nakon toga gosti su nastavili sa uobičajenim aktivnostima na planini.

Povratak kući planiran je za nedjelju, a u subotu navečer planirana je i oproštajna večer u prostorijama Doma izviđača.

Slika 5

Slika 6

Press Općine Visoko