Izviđači iz Velike Britanije posjetili našu zemlju

IZVIĐAČI IZ VELIKE BRITANIJE POSJETILI NAŠU ZEMLJU

Odred izviđača “Visoko” još jednom “položio” domaćinstvo

Odred izviđača “Visoko” već duže vrijeme ima odličnu saradnju sa izviđačima iz Velike Britanije, a ona je prešla, u kako to vole reći visočkiizviđači, u jedan odnos koji ima bliskost “poput porodice”. Upravo tome je dokaz i posjeta grupe izviđača iz Velike Britanije našoj zemlji, tačnije Visokom, koji su u BiH bili u okviru svoje ekspedicije “Istraživački pojas”. Kako je istakao DžaninJamaković, jedan od domaćina u Visokom, gosti su kao i uvijek bili oduševljeni našom zemljom, a saradnja će se nastaviti i u narednom periodu.

“Poznanstvo je počelo na malom ekranu, preko kompjuterske kamere, na onlineizviđačkom događaju i od tada, iz dana u dan, naše prijateljstvo i saradnja jača. Oni su iz Oxfordshiredistrikta, iz gradića u samom centru Engleske – Banbury. Volim pričati priču o njima i o tome kako smo se upoznali jer je nesvakidašnja, posebna – naša je priča. Nije niko mogao pojmiti da će iz tog našeg razgovora 2015. godine proizaći stvaran susret, dva, tri, četiri susreta – prestali smo i brojati… Tri puta su posjetili našu zemlju i ne planiraju stati. U februaru ove godine su nas posjetili sa 70 izviđača iz svog distrikta – 70 mladih Engleza koji su uživali u zimskim ljepotama bh. planina”, objašnjava Džanin te prenosi utiske engleskih izviđača kako im se izuzetno dopala priča o našoj domovini, našoj maloj, skromnoj BiH za koju su istakli da je nedovoljno proslavljena za svoju ljepotu i istorijsko bogatsvo te da je “skriveni dragulj u kojeg se čovjek zaljubi kada ga otkrije”.

“Ovaj put su u BiH bili 11 dana i sve vrijeme su boravili u Visokom sa ponekim izletom u južne i sjevernije dijelove regije. S nama u Visokom je bila jedna četveročlana porodica, a tu u BiH je bilo još petero izviđača uzrasta od 16 do 18 godina koji su bili na ekspediciji za svoj Istraživački pojas – jedno od mnogih odlika koje kao izviđač možete dobiti u Engleskoj. Bit Istraživačkog pojasa jeste da grupa mladih izviđača ode u stranu zemlju na 10 dana i odradi 20 izazova koje im postavi njihov Odbor, a svrha je da što bolje upoznaju stranu kulturu, običaje, kuhinju i sl. U BiH su obišli mnoge gradove od Mostara pa sve do Bihaća, a motivisani izazovima probali su mnoga bosanska jela, našu kafu, naučili malo ‘parlatinaški’ i čuli mnoge priče o bogatoj istoriji naše zemlje. Dva dana su proveli u Visokom gdje su bili i naši ostali gosti, a u jednom trenutku smo tu imali i izviđače iz Litvanije i Estonije koji su nakon Evropske izviđačke konferencije u Splitu svratili na dva dana, tako da smo imali jednu malu internacionalnu smotru. Rastanak s njima je uvijek težak, ali osjećaj sigurnosti je sigurno znati da će nas izviđački pokret, prije ili kasnije, opet spojiti”, dodao je DžaninJamaković.

(N.K.)
visoko.ba