NaslovnicaZDKIzvedena zaje...

Izvedena zajednička vježba pripadnika jedinica Uprave policije MUP-a ZDK na kontroli masa i prevenciji masovnih nereda

Dana 30.10.2019. godine, sa početkom u 11,00 sati, u Zenici, u krugu novoizgrađenog Centra za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice, izvedena je združena pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice i Jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Radi se o višednevnoj vježbi koja je danas finalizirana i koja predstavlja evaluaciju dosad stečenih znanja i i vještina u oblasti kontrole mase i suzbijanja nereda, prvenstveno u okviru projekata koji su realizirani i sprovedeni pod pokroviteljstvom organizacija INL i ICITAP.

Finalizaciji zajedničke vježbe su prisustvovali i predstavnici ICITAP-a (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država), koji su izrazili zadovoljstvo kvalitetom vježbe, kao i stepenom obučenosti i uvježbanosti pripadnika navedenih jedinica.

Na ovoj pokaznoj vježbi mogao se vidjeti jedan zajednički pristup specijaliziranih policijskih jedinica na kontroli mase, koji je rezultat intenzivnih obuka i obučavanja u proteklom periodu, a ovom prilikom je pokazana i specijalistička oprema, koja je nabavljena u proteklom periodu i koja je ovoj pokaznoj vježbi dala poseban kvalitet. Željeni cilj i efekat vježbe je bio, prema riječima policijskog komesara Semira Šuta koji se nakon vježbe obratio pripadnicima postrojenih jedinica, da se u što boljoj mjeri unaprijede policijske vještine i znanja, uz istovremeni zahtjev koji nalaže maksimalno poštivanje ljudskog dostojanstva i građanskih prava, kao i svih pravila etičkog kodeksa u postupanju prema stanovnicima Zeničko-dobojskog kantona.

Sa druge strane, kako pojašnjava komesar Šut, namjera je bila i da se pokaže  najoštrija reakcija i profesionalnost u postupanju policije prema onima koji napadaju građane i njihovu imovinu, privredne subjekte, prave nemire i sprečavaju društveni razvoj i napredak sredine. U svom završnom izlaganju, a nakon upućenih čestitki svim pripadnicima na uspješno izvedenoj vježbi, komesar Šut je naglasio da je najveći policijski izazov naći sredinu i balans između policijske etike i poštivanja ljudskih prava, i oštrog odgovora prema onima koji to narušavaju, što se današnjom vježbom, u jednoj simuliranoj situaciji eskalacije nereda, i postiglo.

 

Visoko.co.ba/MUP ZDK

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.