SvijetBliski istokIzraelska vojska tvrdi da će nastaviti napade na Gazu nakon završetka pauze

Izraelska vojska tvrdi da će nastaviti napade na Gazu nakon završetka pauze

Izraelski načelnik Generalštaba Herzi Halevi izjavio je u subotu da će izraelske snage nastaviti napade na Pojas Gaze odmah nakon što se završi privremena humanitarna pauza dogovorena s Hamasom.

“Odmah ćemo se vratiti na manevar u Gazi, iskorijeniti Hamas i izvršiti značajan pritisak da oslobodimo većinu talaca koji se drže u Gazi”, rekao je načelnik Generalštaba, prenosi Izraelska radiodifuzna korporacija.

Izrael i Hamas razmijenili su 24 Izraelca i stranca za 39 Palestinaca iz izraelskih zatvora u petak, prvog dana četverodnevne humanitarne pauze.

Prema sporazumu između zaraćenih strana, zarobljenici biće pušteni u grupama tokom četiri dana.

Izrael je pokrenuo masivnu vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada su ubijena najmanje 14.854 Palestinca, uključujući 6.150 djece i više od 4.000 žena.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi oko 1.200.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE