SvijetBliski istokIzrael u pregovorima s kompanijom SpaceX kako bi koristio satelitski internet

Izrael u pregovorima s kompanijom SpaceX kako bi koristio satelitski internet

Izrael je počeo pregovore sa SpaceX, kompanijom u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska, za korištenje satelitskog internet sistema Starlink.

Ministarstvo telekomunikacija Izraela potvrdilo je da su u pregovorima sa kompanijom SpaceX kako bi mogli koristiti sistem Starlink.

Dodaje se da su pregovori u toku i da će ovim korakom biti omogućen nesmetani internet u gradovima i ratnim zonama u blizini granice s Gazom.

U saopštenju se takođe navodi da će Izrael prvi put koristiti Starlink, koji će služiti kao rezerva u slučaju da drugi sistemi zakažu.

Kako navodi “Bloomberg”, kompanija SpaceX još nije prihvatila zahtjev Izraela.

Space Exploration Technologies Corp, poznatija pod imenom SpaceX, američka je privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom svemirskih letjelica i pruža usluge svemirskog transporta sa sjedištem u Hawthorneu u Kaliforniji. Kompaniju je 2002. godine osnovao Elon Musk s ciljem umanjenja troškova letova u svemir.

Starlink je satelitski internet sistem, kojim upravlja kompanija SpaceX, koji pruža pokrivenost u više od 60 država. Također ima za cilj globalnu uslugu mobilne telefonije nakon 2023. godine.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE