Lokalne TemeKulturaIzložbom Mice Todorović otvara se manifestacija 'Dani Zaima Muzaferije'

Izložbom Mice Todorović otvara se manifestacija ‘Dani Zaima Muzaferije’

Manifestacija posvećena velikanu bh. glumišta Zaimu Muzaferiji „Dani Zaima Muzaferije“ biće održana od 23. novembra do 4. decembra.

Aktivnosti će biti u Zavičajnom muzeju Visoko, Kulturnom centru Altindag te Galeriji “Likum ‘76”.

Predsjednik Udruženja „Ars tragovi“ Rasim Kadić, govoreći o 19 godina ove manifestacije, istaknuo je da je riječ o programu koji odolijeva vremenu te drži kontinuitet i u kvaliteti programa.

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović istaknuo je važnost čuvanja uspomene na bosanskohercegovačkog velikana Zaima Muzaferiju, te odao priznanje Udruženju „Ars tragovi“ i Visokom.

– Zaim je bio velikan u svemu što je u svom životu radio. Imao sam sreću i da ga poznajem i da radim s njim. Kada radite sa Zaimom, kada vam Zaim dolazi na filmski set ili na pozorišnu predstavu uvijek se svi raduju tome – kazao je Krsmanović.

Govoreći o saradnji Umjetničke galerije i Udruženja „Ars tragovi“ u organizaciji manifestacije, Krsmanović je naveo podsjetio da Umjetnička galerija ima značajna umjetnička djela bh. autora kojima nije mjesto u fundusu nego na zidovima galerija.

Manifestacija „Dani Zaima Muzaferije“ zvanično se otvara u četvrtak, 24. novembra, izložbom slika Mice Todorović.

Dan uoči manifestacije biće upriličen razgovor posvećen Mici Todorović u kojem će učestvovati Edin Numankadić, Ibrahim Krzović, Ivana Udovčić i Mehmed Klepo.

Istog dana biće upriličena projekcija filma „Balada„ Aide Begić kao i revija kratkih filmova.

Učešće u programu manifestacije uzeće i Pozorište mladih Sarajevo, SARTR, te Bosansko narodno pozorište Zenica, muzičar Damir Imamović i slikar Džemail Silajdžić.

Ove godine, nažalost, neće biti predstave Teatra Total iz Visokog, koji tradicionalno učestvuje na ovoj manifestaciji.

Rasim Kadić je kazao da ove godine nije bilo uslova za rad na predstavi, te da se nada da će iduće godine Teatar Total koji vodi Jasenko Muzaferija uspjeti da nastupi.

Zaim Muzaferija (1923/2003) je bio bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac. Radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

Prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1961. godine u filmu Veljka Bulajića “Uzavreli grad”. Za tu ulogu nagrađen je na filmskom festivalu u Puli specijalnom nagradom. Na istom festivalu je nagrađen Zlatnom arenom za svoju ulogu u filmu “Stanica običnih vozova” (1990) Nenada Dizdarevića.

Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u preko 100 filmskih i televizijskih projekata. Na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1968. godine nagrađen je za uloge u filmovima “Praznik” (1967) Đorđa Kadijevića i “Mali vojnici” (1967) Bahrudina Bate Čengića. Sa Batom Čengićem je sarađivao i u TV drami “Jagoš i Uglješa”, te u filmovima “Slike iz života udarnika” (1972), “Pismo-glava” (1983) i “Gluvi barut” (1990).

Zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine, kao što su one u tri “Hasanaginice” Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u “Dervišu i smrti” Meše Selimovića – u režiji Nijaza Alispahića, te u “Hamdibegu” Harisa Silajdžića i “Šehidu” Zilhada Ključanina.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE