Izložba “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić” (Foto)

Foto galerija na društvenoj mreži FB:
Izložba “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem –Pavao Anđelić”

 

U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić (1920-1985)

Uz 18. maj – Međunarodni dan muzeja i 19. maj – Evropske noći muzeja, sinoć je u JU “Zavičajni muzej” Visoko otvorena izložba posvećena Pavlu Anđeliću, autorice Samre Terzić.

Osim toga, izložbom je evocirana uspomena na 65 godina postojanja i rada JU “Zavičajni muzej” Visoko.

Pavao Anđelić (Sutlići, kraj Konjica, BiH, 29. II. 1920 – Sutlići, 7. VIII. 1985), pravnik, arheolog i historičar. Bavio se historijom srednjovjekovne Bosne, naročito razvijenim srednjim vijekom.

Djelo dr. Pava Anđelića, sa 4 samostalne knjige, 5 knjiga u kojima se pojavljuje kao koautor i preko 80 radova u stručnoj periodici svrstava ga u jednog od plodnijih naučno-istraživačkih radnika BiH.

“Područje uže Bosne, i danas možemo slobodno reći “Anđelićeve Bosne” i visočke kotline, jedno je od kompleksnijih tematskih okvira u koje je, prvo bi se pomislilo – Anđelić navraćao, uspješno se zadržavajući, pa na kraju shvatilo da je ono bilo njegovom stvaralačkom preokupacijom. Završeno gimnazijsko školovanje upravo u Visokom, misaono i spoznajno je utjecalo na njegovo kasnije stručno poznavanje, i omogućavalo lakše i čvršće vezivanje za visočki kraj i njegove znamenitosti.

Hronološki, područje Visokog u Anđelićevom interesu pojavljuje se u javnosti 1961, u radu kojim je obrađivao reviziju čitanja Kulinove ploče. Tada nam Anđelić otkriva da je još ljeta 1958, vršio prikupljanje orijentacionih podataka za detaljno rekognisciranje okoline Visokog. To je bio zamah dugotrajnom radu čiji se okviri stvaralačke obrade visočkog kraja mogu pratiti nizom stepenika i vrhuncem u monografiji o Visokom iz 1984. Ujedno, to je i zamah modernijeg pristupa, prije svega, arheologiji srednjovjekovne Bosne, u kojem se Anđelić opravdano predstavlja najozbiljnijim predstavnikom.” (Esad Kurtović ; Visoko i njegova okolina u djelu Pava Anđelića – Povodom 80-godišnjice rođenja i 25-godišnjice smrti Pava Anđelića)

Promotor izložbe Tarik Silajdžič u svom pogovoru naglasio je da “izložba pruža mali, ali vrijedan uvid u život Pavla Anđelića i predstavlja prisjećanje na vrijednosti koje su uveliko oblikovale naučnu arheološku a potom i historijsku misao jednog prostora i vremena.”

 

Izložbenu postavku u Zavičajnom muzeju Visoko možete pogledati do 04.06.2018. godine.