Izložba “Portret dame: Marica Vojnović” u Muzeju Sarajeva

Muzej Sarajeva i Zavičajni muzej Visoko u subotu, 3. jula sa početkom u 11 sati, u Brusa bezistanu u Sarajevu organizuju izložbu fotografija Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982). Izložbom se predstavljaju pažljivo odabrane fotografije fundusa Zavičajnog muzeja Visoko: riječ je o kolekciji fotografija 19. i 20. stoljeća iz zaostavštine Marice Vojnović s iscrpnim motivima prazničnih čestitki, gradskih veduta, pejzaža, portreta dama s inspirirajućim detaljima modne scene i etno elementima na fotografijama domaćih i stranih fotografskih ateljea, koji su djelovali krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Autorice izložbe predstavljaju četrdeset fotografskih jedinica štampanih na velikom formatu (70×100) kako bi se posmatraču mogao dočarati svijet klasične studijske/salonske fotografije i sveobuhvatni uvid u: cjelinu fotografskog snimka, pionirske korake u foto dizajnu, grafičkom dizajnu aversa ili reversa dopisne karte, dizajnu vizit-karte fotografa, izdavača dopisnice ili štambilja poštanskog saobraćaja koji se u tom periodu odvijao.

U programu otvaranja auditoriju će se obratiti promotor izložbe dr. sci. Hana Younis, nakon čega slijedi muzički performans „Impresije na portret dame“ u izvedbi violinistice Mersihe Teskeredžić.

Visoko.co.ba/Zavičajni muzej

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.