PreporukaIzložba 'Most Prijateljstva' bh. i turskih umjetnika šalje poruku mira i prijateljstva

Izložba ‘Most Prijateljstva’ bh. i turskih umjetnika šalje poruku mira i prijateljstva

Nastavnici i saradnici Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Univerziteta u Sarajevu predstavili su se u državnoj galeriji likovnih umjetnosti Devlet Güzel Sanatlar Çanakkale, Turska na poziv rektora i dekanese Akademije lijepih umjetnosti – Univerziteta Osamnaesti Mart Çanakkale.

Internacionalna izložba “Most Prijateljstva” na kojoj su se predstavili bh. umjetnici sa kolegama iz Turske upriličena je istovremeno s otvaranjem Mosta “Çanakkale 1915”. Most “Çanakkale 1915” zvanično je otvoren na Dan sjećanja na šehide i 107. godišnjicu pomorske pobjede u Canakkaleu koja se obilježava 18. marta.

Pomorska pobjeda kod Čanakkalea, u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Nastavnici i saradnici Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Akademije lijepih umjetnosti – Çanakkale Osamnaesti Mart Univerziteta iz Turske zajedničkom izložbom simbolično su odaslali poruku mira i prijateljstva.

Ovom posjetom i izložbom Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu nastavlja tradiciju izlagačkih aktivnosti i međunarodne saradnje, koje bile svedene isključivo na digitalnu formu tokom pandemije.

Domaćin susreta dekanesa Fakulteta likovnih umetnosti Evren Karayel Gökkaya istaknula je na otvaranju izložbe da postoje neki datumi koji određuju sudbinu nacije i budućnost svijeta. – Tako da evoluiraju od historije rata do historije herojstva, od historije herojstva do historije prijateljstva, i pretvara se u univerzalni dar nacije koji živi u svijetu – kazala je Karayel Gökkaya.

Profesor Ćazim Hadžimejlić sa ALU u Sarajevu zahvalio je domaćinima i organizatorima tog susreta i izložbe te je i otvorio.

Predstavnici izlagača iz Sarajeva koji su postavljali izložbu i učestvovali u razgovorima za saradnju su prof.dr. Ćazim Hadžimejlić, prof. dr. Amela Hadžimejlić-Kečo, mr. Amer Hadžić i Salem Pezić. Radove su ovom prilikom uz kolege iz Turske, uime Akademije likovnih umjetnosti UNSA, izlagali Adi Karailo, Admir Mujkić, Amela Hadžimejlić, Amer Hadžić, Asim Đelilović, Ćazim Hadžimejlić, Darko Šobot, Đenita Kuštrić, Mirsad Begović i Salem Pezić.

Amela Hadžimejlić u izjavi za Fenu povodom gostovanja predstavnika ALU Sarajevo na Akademiji lijepih umjetnosti – Çanakkale Osamnaesti Mart, uz zahvale rektoru i dekanesi Fakulteta lijepih umjetnosti Univerziteta 18. mart Çanakkale, naglasila da se nada nastavku uspješne saradnje.

– S obzirom na razgovore vođene tokom našeg boravka nadam se nastavku ove saradnje u smislu potpisivanja sporazuma između Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i turskog Univerziteta 18. mart kako bismo mogli zajednički ostvariti različite buduće akademske projekte, kao i razmjenu profesora i studenata u duhu bolonjskog principa studija – navela je Hadžimejlić. Izložba će biti otvorena do 30.marta.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE