PreporukaIzložba fotografa Salmana Ezzammouryja će u četvrtak biti otvorena u Muzeju književnosti

Izložba fotografa Salmana Ezzammouryja će u četvrtak biti otvorena u Muzeju književnosti

U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u četvrtak, 12. augusta u 12 sati bit će otvorena izložba “Other Spaces” holandskog vizuelnog umjetnika i fotografa Salmana Ezzammouryja.

Ezzammoury je rođen u Tetouanu (Sjeverni Maroko) 1959. godine, a u ranoj mladosti se preselio u Nizozemsku. Studirao je fotografiju na Univerzitetu Primenjene fotografije u Apeldoornu i grafičke tehnike na Sivako univerzutetu u Utrechtu. Takvo obrazovanje osiguralo mu je solidnu tehničku bazu za njegov sadašnji način rada: kombinovanje slikanja i fotografije. Od 1987. godine do sada učestvovao je na više od 300 izložbi u Nizozemskoj i svijetu.

Bez ikakvog napora prošao je tranziciju od analogne do digitalne fotografije. Dok je u prošlosti fizički uređivao svoje negative na različite načine, sada koristi sve vrste vizuelnih tehnika kako bi transformisao fotografije u jedinstvenu umjetnost.

Putem svojih djela Salman želi jasno izraziti osjećanja koja doživljava u određenom trenutku, situaciji ili mjestu. Zato on ne pokušava da svijet prikaže što je realnije moguće, već daje dodatnu dimneziju svakom djelu.

Njegova djela imaju gotovo poetski karakter te, kao i poezija, ne mogu biti nikada potpuno shvaćena već ostaju neuhvatljiva sa određenom mističnom kvalitetom. Salman vjeruje da umjetnost ne samo da obogaćuje društvo, već i spaja ljude.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE