Izgubljeni grad u pijesku: Antičke piramide u Sudanu

Grad Meroe u Sudanu dom je veoma očuvanih, predivnih piramida, ništa manje impresivnih od onih u Egiptu. Međutim, za razliku od Gize, ovo mjesto prilično je pusto.

2044

Piramide grada Meroea udaljene su 200 kilometara sjeverno od prestonice Kartum, a uprkos tome što se nalaze na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, vrlo su slabo posjećene.

Zbog dugotrajnih unutrašnjih konflikata, vladi dugogodišnjeg predsjednika države Omara el Bašira uvedene su sankcije, čime je ograničen njen pristup stranoj pomoći i donacijama, što je istovremeno prouzrokovalo i pad turizma.

Mjesto, poznato kao Ostrvo Meroe, jer je u antičko doba oko grada proticala rijeka koja je odavno presušila, nekada je služilo kao glavna rezidencija vladara kraljevstva Kuš, jedne od najstarijih civilizacija u dolini rijeke Nil. Vladari ovog kraljevstva poznati su i kao crni faraoni.

Njihove piramide, visoke između šest do 30 metara, sagrađene su između 720. i 300. godine prije nove ere. Ulazi su obično okrenuti ka istoku, kao znak pozdrava izlazećem suncu.

Piramide krasi mnoštvo dekorativnih elemenata, inspirisanih umjetnošću Egipta, antičke Grčke i Rima, zbog čega, navodi UNESCO, predstavljaju neprocjenjive relikvije.

Nažalost, susret sa civilizacijama novije historije ostavio je tragove na gradu. Meroe je 1834. godine opljačkao istraživač Jusepe Ferlinni – tom prilikom brojne eksplozije oštetile su vrhove piramida. Pretjerano nestrpljivi arheolozi u 19. vijeku otkinuli sa pojedinih piramida zlatne listiće, a neke gotovo potpuno lišili ukrasa, izjavio je Abdel-Rahman Omar, direktor Nacionalnog muzeja Sudana u Kartumu.

Ovo mjesto danas nadgleda šačica pripadnika obezbjeđenja, a turisti i kamile predstavljaju rijedak prizor.

Baširova vlada, koja je na vlast stupila poslije državnog udara islamista 1989. godine, bori se za to da očuva svoje antikvitete.

Katar je u poslednjih nekoliko godina obećao 135 miliona dolara za renoviranje ovog veličanstvenog mjesta.

Predsednik Omar istakao je da Sudan i dalje na godišnjem nivou posjeti samo 15.000 turista.

Komentari

komentara