Izgradnja novog bunara riješit će vodosnabdijevanje stanovništva Odžaka

196

Zajedničkim snagama Općine Odžak i Vlade Posavskog kantona u Odžaku je počela izgradnja novog bunara B5.

Stanje sa vodom za piće u Odžaku posljednjih godina je sve teže. Postojeći bunari zbog povlačenja podzemnih voda ostaju bez dovoljne količine vode za vodosnabdijevanje stanovništva Odžaka, što u ljetnim mjesecima, kada je potrošnja povećana, stvara probleme sa vodosnabdijevanjem, odnosno veliki dio stanovništva ostaje bez vode.

Da bi se taj problem riješio, ili uveliko umanjio, JP Komunalac Odžak 1. jula 2022. započeo je projekat izgradnje novog bunara B-5 na izvorištu u Odžaku. Istražni i pripremni radovi započeli su još sredinom 2021., a projektiranje je obavljeno krajem te godine.

Općina Odžak zajedno sa Vladom Posavskog kantona osigurala je sredstva za izvođenje radova na novom bunaru.

Projektirani kapacitet novog bunara treba iznositi 20 litara u sekundi, što bi značajno doprinijelo rješavanju problematike Odžaka sa vodom u ljetnim mjesecima.

– To je još jedan veliki, složen i izuzetno značajan projekat, koji zajedničkim snagama realiziraju Vlada Posavskog kantona, načelnica općine Nada Ćulap sa službama, te lokalno komunalno preduzeće Komunalac d.o.o. Odžak. Nadamo se da će taj bunar pomoći da se premosti nedostatak vode u gradskom vodovodu Odžaka u sušnom ljetnom periodu, te da će česte restrikcije vode u gradu Odžaku biti naša prošlost – rekao je Anes Osmanović, zamjenik predsjednika Vlade Posavskog kantona.

Komentari

komentara