Izgradnja centralnog objekta Medžlisa IZ Gračanica

U povodu dana vakufa Medžlis Islamske zajednice Gračanica kod Visokog ovih je dana pokrenuo akciju za pomoć u završetku izgradnje centralnog objekta Medžlisa.

Radi se o poslovnom objektu smještenom u centru Gračanice. Osim škole Kur’ana i administrativnog centra Medžlisa u Vakufu će se obavljati i sve druge važne aktivnosti vezane za vjerski i društveni život Gračanice i okoline.

Vrijedni članovi Medžlisa do sada su obezbijedili sredstva i izgradili tri sprata objekta. U narednom periodu predviđeno je da se objekat ukrovi, a onda dolazi najteži dio, njegovo opremanje.

Svi koji u ovim mubarek danima žele uvakufiti dio svoga imetka u ovaj hairli projekat, mogu kontaktirati Medžlis Islamske zajednice Gračanica na telefon +387 61 853 289 ili e-mail medzlisgracanica@gmail.com.

Dio ovog vakufa možete postati i pozivom na humanitarni broj 090 292 007 i donirati 3KM.

Dimenzije zgrade vakufa su 14 x 14m na četiri etaže sa površinom od 738,55m2.
U samom objektu su planirani sljedeći sadržaji:
– Prva etaža – suteren: garaža, kotlovnica i skladišni prostor;
– Druga etaža – prizemlje: dvije višenamjenske prostorije sa pratečim kancelarijama;
– Treća etaža – prvi sprat: biblioteka sa čitaonom i sala za realizaciju edukativnih programa sa pratečim kancelarijama- kabinetima Medžlisa;
– Četvrta etaža – drugi sprat: dvije stambene jedinice.

Medžlis Islamske zajednice Gračanica kod Visokog je sastavljen od 12 džemata sa približno 12.000 stanovnika. Medžlis se prostire po rubnim dijelovima općina Visoko, Breza, Vareš i Kakanj. Sjedište Medžlisa je na području općine Visoko u mjestu Gračanica, Loznik 6. Na svom području Medžlis ima 15 džamija i 19 mesdžida. Na području Medžlisa djeluje medresa ”Osman-ef.Redžović” i dvije osnovne škole.
Džemati Medžlisa imaju svoju vakufsku imovinu koju čine džamije, mesdžidi, gasulhane i imamski stanovi i zemljište koje je više ili manje obradivo i od istih se ne ostvaruju značajniji vakufski prihodi.

Medžlis Islamske zajednice Gračanica