Izetbegović: SNSD radi opstrukcije, HDZ neka predloži predsjednika FBiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je na konferenciji za medije predstavnike SNSD-a da prestanu s opstrukcijama u radu Parlamenta BiH.

On je rekao da čeka na usvajanje 30 zakona i mnogo važnih dokumenata.

Pozvao je SNSD da predlože program rada Vijeća ministara BiH.

– Mi uvijek Tegeltiju pozivamo da to uradi. I da radimo samo po Zakonu – rekao je Izetbegović.

On je pozvao i HDZ da predlože kandidata za predsjednika Federacije kako bi se počelo s formiranjem Vlade Federaciie.

Pozdravio je usvajanje boračkog zakona u Parlamentu i rekao da će na predstojećem Kongresu SDA u septembru pravo glasa imati 1.323 delegata što je duplo više nego na svim ranijim Kongresima.

Komentirao je i pitanje Pelješkog mosta i odluke NSRS da podrži inicijativu Milorada Dodika o vitalnom interesu.

– Pristup otvorenom moru nikako ne može biti protiv ičijeg interesa, niti entiteta niti bilo kog građana. To je besmislica – kazao je lider SDA.

Kada je riječ o razgraničenju između država o kojem je bilo riječi u proteklom periodu, Izetbegović je rekao da Srbija nikada institucijama nije dostavila zvaničan prijedlog za rješavanje ovog pitanje pa je nejasno koji to prijedlog podržava gospodin Dodik. 

– Pozivamo ga da javnosti predoči dokument. Ujedno ga i pozivamo da istraje u prijedlogu sa samita SEECP o formiranju komisija za rješavanje zajedničkih pitanja, kaže Izetbegović.

Stav SDA je i da je prije povlačenja OHR-a iz zemlje potrebno usvojiti niz zakona povodom stabilizacijskog usmjerenja ove države.

– Očekujemo i reakciju povodom izjava Dodika o predstavniku Inzku, kaže Izetbegović.

Još se osvrnuo na odluku Suda Holandije o krivici za smrt 300 Srebreničana te rekao da je sramotno i neukusno u bilo kakvim procentima izražavati odgovornost, a kada je riječ o presudi Suda Holandije o odgovornosti i smrti 300 Srebreničana.


(Vijesti.ba)