Izetbegović: Nije pametno svesti pregovore o Izbornom zakonu samo na SDA i HDZ BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak, 28. oktobra u Sarajevu da medijatori iz međunarodne zajednice uporno pokušavaju svesti format pregovora o izmjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini (BiH) samo na SDA i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH.

„Ja sam im kazao da to neće ići tako jer su nam potrebne dvije trećine glasova u parlamentu da bi prošle ustavne promjene i ignorisati opoziciju iz ljevičarskih i građanskih stranaka osim što je nekorektno, nije ni pametno“, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodao je kako će se u toku dana pokušati naći rješenje da u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) bude zaštićena pozicija Hrvata, a da pri tome ne bude nametanja volje manjine.

Izetbegović smatra da je potrebno izbjeći mogućnost ponavljanja situacija poput nedavnih s neimenovanjem Vlade FBiH i nepopunjavanjem Ustavnog suda.

Čović nakon sastanka sa Izetbegovićem nije davao izjave.

Prethodno su se ranije u četvrtak, 28. oktobra Čović i Izetbegović odvojeno sastali sa direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izbornu reformu Matthewom Palmerom.

Poslije sastanka sa Eichhorst i Palmerom, lider HDZ-a Dragan Čović je izjavio kako, što se tiče strane koju on „predstavlja, dovoljno je legitimno predstavljanje Hrvata u Domu naroda i Predsjedništvu (Predsjedništvo BiH)“.

„Postoje neki zahtjevi kako unaprijediti neke stvari u Federaciji i ja sam stavio do znanja da je Dom naroda ustavna kategorija i da nešto mijenjati u Domu naroda to znači značajno mijenjati Ustav BiH, kao što nemamo snage brisati entičke odrednice u Ustavu“, rekao je Čović.

Dodao je kako rješenja treba tražiti u okviru postojećeg Ustava BiH.

„Predstavnici EU i američke administarcije su kazali ‘Vi se dogovorite, mi ćemo vas podržati’ i zato sam predložio Izetbegoviću danas i sutra stranačke sastanke i jedno od rješenja bez problema može proći“, navodi Čović.

On je naveo da bi najjednostavnije rješenje bilo indirektan izbor, a drugo rješenje bilo bi formiranje dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH iz kojih bi se birali članovi Predsjedništva BiH.

Angelina Eichhorst i Matthew Palmer borave u zajedničkoj posjeti u BiH od 27. do 30. oktobra tokom koje je planiran niz razgovora sa političkim liderima o ustavnoj reformi i izmjenama Izbornog zakona BiH.

U petak, 29. oktobra, prema najavama iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, u Sarajevu bi trebala biti održana i zajednička konferencija za medije direktorice Eichhorst i specijalnog izaslanika Palmera.

Uoči dolaska u BiH, Palmer je 26. oktobra u razgovoru sa premijerom Hvratske, Andrejom Plenkovićem u Zagrebu rekao da SAD i dalje insistiraju na brisanju etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH.

Istakao je da BiH to mora učiniti kako bi provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), odnosno kako bi napredovala na evropskom putu.

“To je komplikovano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno”, rekao je Palmer novinarima u Zagrebu 26. oktobra.

Posjeti zajedničke delegacije SAD i EU, prethodili su i telefonski razgovori koje je Eichhorst obavila sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem iz HDZ BiH, kao i sa ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je 24. oktobra da je Eichhorst u razgovorima naglasila potrebu da se prestane sa “razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem”. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

RSE –