NaslovnicaPreporukaIzdata poštan...

Izdata poštanska marka s likom Emerika Bluma povodom 100. godišnjice njegovog rođenja

Udruženja filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo izdalo je poštansku marku s likom Emerika Bluma povodom 100. godišnjice njegovog rođenja, a koju će koristiti BH Pošta.

Na poštanskoj marki je prikazan Blumov portret, koji je uradio akademski slikar Mario Mikulić.Podsjećamo, Blum je bio gradonačelnik Sarajeva od 1981. do 1983. godine. Njegova djela su nebrojena i velika, ali najveće je ono što je američki list Newsweek uporedio sa Siemensom ili Hitachijem.

Naravno, to je kompanija Energoinvest za koju je u monografiji, posvećenoj Blumu istaknuto da je iz male tvornice sa 70 radnika prerasla u giganta s više od 50.000 radnika. To se desilo za manje od četiri decenije.

Da je Energoinvest bio svjetska tvornica, a da je Blum bio “crveni kapitalista”, kako ga je nazvao Newsweek, potvrđuje svjedočenje Drage Bauma, koji je 1969. zadužen da u Sjedinjenim Američkim Državama formira Energoinvestovu filijalu Internergo Inc.

Kao potpredsjednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara 1984. među najzaslužnijima je što je Sarajevo tada doživjelo međunarodnu afirmaciju.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.