Iz Zagreba stiglo posebno izrađeno zvono za svetu misu s papom Franjom

658

Zvono teško 320 kilograma, prečnika 826 milimetara, stiglo je iz Zagreba u Sarajevo u povodu posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna.

Zvono za svetu misu s papom na stadionu Koševo dar je firme Metal product i porodice Stjepana Šafrana iz Zagreba. Izlio ga je Josip Tržec, a poslije mise ono će biti postavljeno na zvonik nove Župne crkve svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici.

Zvono je izliveno na temperaturi od 1.200 stepeni u posebnoj slitini bakra i kositra koja se u narodu zove “zvonovina”. Prilikom zvonjave proizvodi ton “H”, a ukrašeno je grbom pape Franje, hrvatskim pleterom, hrastovim lišćem i monogramom Družbe Isusove IHS.

Zvono je u Sarajevo dopremila kompanija A2B Express.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.