Iz Visokog će 9. jula biti ispraćen kamion sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.usvojio je Program obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Također donesena je i odluka da će biti obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida. Prema posljednjim informacijama, identifikovano je 13 žrtava genocida, a za sedam su porodice dale saglasnost da budu ukopani 11. jula.

Program obilježavanja 25. godišnjice godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine uslovljen je ograničenjima izazvanim pandemijom virusa COVID-19, tako da su sve aktivnosti u okviru ovogodišnjeg obilježavanja usklađene sa preporukama nadležnih institucija uz preložene mjere zdravstvene zaštite, socijalne distance, kao i broja učesnika u pojedinim aktivnostima.

U drugim mjestima Bosne i Hercegovine i svijeta organizuje se obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici od strane pojedinih grupa i udruženja u čijoj organizaciji ne učestvuje ovaj Organizacioni odbor i čije programske aktivnosti nisu sadržane u ovom programu. S tim u vezi, Organizacioni odbor se zahvaljuje svim onim koji na bilo koji način doprinose organizaciji i sjećanju na juli 1995. godine i genocid nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Kao i svake godine, iz kruga JKP “Gradska groblja” u Visokom bit će upriličen ispraćaj kamiona sa tabutima koji nose posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici, koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari.

Kako stoji u programu, polazak kamiona i ispraćaj iz Visokog planiran je za četvrtak, 9. jula u 10 sati, nakon čega će kamion biti zaustavljen još i u Ilijašu, Vogošći, ispred Predsjedništva BiH i Spomenika ubijenoj djeci u Sarajevu, nakon čega se u popodnevnim satima očekuje njihov dolazak u Potočare.

Foto: Screenshot

Faktor.ba