NaslovnicaBiHIz Visokog 9 ...

Iz Visokog 9 delegata na Kongresu SDA, iz ZDK ukupno 77

Na 22. redovnoj sjednici oržanoj 17.04.2015.godine Glavni odbor SDA donio je Odluku o broju i načinu izbora te kriterijima za izbor delegata za 6.Kongres stranke koji će biti održan 26.05.2015.godine. Ukupan broj delegata će biti 794, a od toga:

535 – delegata iz općinskih organizacija stranke, 6 – delegata iz organizacije Brčko Distrikta, 33 – delegata iz  Kantonalnih i Regionalnih organizacija stranke, 30 – delegata iz reda članova SDA u inozemstvu, 140 – delegata prema položaju, 35 – delegata koje imenuje Predsjedništvo stranke, 5 – delegata koje bira Asocijacija mladih, 5 – delegata koje bira Asocijacija žena i 5 – delegata koje bira Asocijacija “Fatma”.

Delegate iz Općinskih organizacija birat će same Općinske organizacije, a na osnovu posebnih kriterija za odabir delegata, a koji su:

– Opći kriterij iz člana 88. Statuta stranke

– Moralni autoritet i ugled potvrđen u svojoj sredini

– Doprinos (rezultati) u radu i razvoju stranke

– Spremnost za otvoren i argumentiran dijalog

Odluku o izboru delegata sa biografijom već je trebalo dostaviti Organizacionom odboru Kongresa i to do 15.05.2015.godine. Svaka Općinska organizacija SDA prema Odluci ove sjednice u startu ima po jednog delegata, dok se ostatak dobija na osnovu kriterija čija je osnovica rezultat izbora sa posljednjih Lokalnih i posljednih Općih izbora. Svakih 1000 dobijenih glasova = 1 delegat. U općinama u kojima SDA ima svog načelnika to je još jedno dodatno delegatsko mjesto. Također u općinama gdje SDA ima svog predsjedavajućeg Općinskog vijeća i to je jedno dodatno delegatsko mjesto.

Prema ovoj računici OO SDA Visoko će na narednom 6.Kongresu SDA BiH u Sarajevu imati ukupno devet delegata sa pravom glasa.

Posmatrajući ZDK iz 11 gradova ukupno na Kongres idu 73 delegata uz dodatak još 4 delegata koji prema Odluci sa održane Sjednice status delegata dobijaju kao članovi KO SDA ZDK, što bi značilo da naš kanton u izboru između Bakira Izetbegovića i Šemsudina Mehmedovića učestvuje sa ukupnih 77 delegata.

Po gradovima to izgleda ovako:

1. Zenica – 16 delegata

2. Tešanj – 10 delegata

3. Visoko – 9 delegata

4. Kakanj – 9 delegata

5. Zavidovići – 8 delegata

6. Maglaj – 5 delegata

7. Žepče – 5 delegata

8. Olovo – 5 delegata

9. Vareš – 3 delegata

10. Breza – 2 delegata

11. Doboj-Jug – 1 delegat

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.