NaslovnicaBiHIz SDS-a poru...

Iz SDS-a poručuju: S Dodikom nećemo imati sreće

Predsjedništvo SNSD-a danas je zasjedalo. Nakon sjednice, predsjednik stranke Milorad Dodik izjavio je da se njegova stranka neće vraćati u institucije BiH dok god se ne ukloni odluka koju je Valentin Inzko donio u vezi sa Krivičnim zakonom BiH. Iz SDS-a poručuju – s Dodikom nećemo imati sreće.

Političko sumiranje godine. Tako je otprilike predsjednik SNSD-a Milorad Dodik opisao današnju sjednicu Predsjedništva stranke. Kaže, godinu je obilježila kriza koju su izazvali Valentin Inzko i odluke Ustavnog suda. Složena situacija, kaže, ostaće i u narednoj godini.

SNSD na sjednici Predsjedništva stranke sumirao godinu na izmaku
U Banjaluci je održana sjednica Predsjedništva SNSD-a na kojoj je, prema riječima Milorada Dodika, razgovarano o događajima koji su obilježili ovu godinu. Naravno, veliki dio svog izlaganja posvetio je interveniciji bivšeg visokog predstavnima na krivični zakon. Da ovi posljednji dani…
„SNSD neće se vratiti u institucije BiH sve dotle dok iz pravnog prometa ne budu isključene intervencije na Krivični zakon. Nas ne interesuje na koji način će se to desiti niti imamo prijedlog na koji način će to ići, ali to sigurno neće značiti i odlučivati o tome dok to nestane iz pravnog prometa“, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da će RS već u januaru otpočeti usvajanje zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS-a, kao i da će donijeti akt o prestanku važenja Zakona o zabrani raspolaganja javnom, odnosno državnom imovinom RS-a.

Priliku da sumira godinu imao je i SDS. Predsjednik stranke Mirko Šarović saglasan je s Dodikom kad je riječ o krizi, ali i ponavlja ranije izrečene izjave na račun Dodika: „Moje očekivanje je da će 2022. godina biti mnogo izazovnija nego što je to 2021. Ne samo što je to izborna godina. Kad je to prilika, ja i dalje mislim da je on prijetnja za RS, ja i dalje mislim da nas on može odvesti unazad i sa njim nećemo imati sreće“.

Nije ni Dodik Šaroviću ostao duaen, uz konstataciju da je riječ o marginalnoj ličnosti. A nemaju Šarović i Dodik isti pogled ni na proslavu dana RS-a. Iako smatra da ga treba proslavljati, Šarović je imao i dodatno objašnjenje: „Ja bih uvijek preferirao da nikoga ne iritiramo tim našim obilježavanjem i tom našom proslavom, ako hoćete tako da kažem. Moramo biti u tome, moramo da razmišljamo mozgom i da uvijek to obilježimo i da svi budemo tu, bez obzira na to ko bio na vlasti“.

„Vjerujemo i pozivamo sve građane Banjaluke i čitave RS da 9. januara budemo svi okupljeni ovdje u Banjaluci kako bismo pokazali našu sabornost i naše jedinstvo“, kazao je Dodik.

Dodik je izjavio i da je vidljivo da Zapad očekuje da iz BiH dobije jeftinu radnu snagu te istakao da je to nešto protiv čega se treba boriti.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.