SvijetIz nuklearne elektrane u Minnesoti u novembru iscurila radioaktivna voda

Iz nuklearne elektrane u Minnesoti u novembru iscurila radioaktivna voda

Operater nuklearne elektrane Monticello u američkoj saveznoj državi Minnesoti objavio je u četvrtak da je u novembru prošle godine iz postrojenja iscurila voda koja sadrži radioaktivni tricij, ali da je kontaminacija bila uglavnom ograničena na samo postrojenje. Xcel Energy nije rekao zašto je čekao više od tri mjeseca da javno prizna incident.

Tvrtka je saopćila da je obavijestila državne dužnosnike i Federalnu nuklearnu regulatornu komisiju (NRC) 22. novembra kada je saznala za curenje, izvijestili su američki mediji.

– Iako ovo curenje ne predstavlja rizik za javnost ili okoliš, shvaćamo ga vrlo ozbiljno i radimo na sigurnom rješavanju situacije – rekao je predsjednik tvrtke Chris Clark u izjavi.

Agencija za kontrolu onečišćenja Minnesote rekla je da je oko 1,5 miliona galona tricijeve vode iscurilo na tom mjestu, ali navodno nije dospjela u rijeku Mississippi niti kontaminirala izvore pitke vode. Državni dužnosnici sada aktivno pregledavaju podatke s tog područja i nadziru napore za sanaciju.

Tricij je radioaktivni izotop vodika koji je nusprodukt proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama. Također se prirodno javlja u okolišu.

Monticello se nalazi 63 kilometra sjeverozapadno od Minneapolisa, gdje je i dom Xcel Energyja, koji je otkrio izlijevanje tokom rutinskog ispitivanja podzemne vode.

Voda je zatim preusmjerena u postrojenje za pročišćavanje, ali potrebni su dodatni spremnici za skladištenje ispumpane vode dok se ne bude mogla očistiti i ponovno upotrijebiti.

Sjedinjene Države doživjele su jednu veliku nuklearnu nesreću u svojoj hisrotiji – 28. marta 1979. kada je došlo do taljenja reaktora na Three Mile Islandu u Pennsylvaniji.

SAD ima 92 nuklearna reaktora koji opskrbljuju strujom desetke miliona domaćinstava. Proteklih godina događale su se i manje nesreće, ali one su uglavnom bile ograničene i imale samo lokalne posljedice, prenosi STA.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE