Iz knjige o Šjoru – Srđanu Praljku: Šjor u Zenici

…Interesantno je spomenuti da ove četiri godine (juli 1971- decembar 1974) nisu jedine u kojima se iskazala određena simpatija i saradnja između Zenice i Srđana Praljka.

Da bi se ovo bolje pojasnilo treba se vratiti istorijski u početke zeničkog rukometa. Naime, još 1950. u ovome gradu se počeo igrati veliki rukomet, pa se ta godina smatra i početnom igranja u gradu čelika. Ipak, tek tokom 1952. utvrdio se razvoj ovoga novoga sporta u Zenici. U sklopu tadašnjeg Radničkog sportskog društva ”Čelik” formira se rukometni klub istoga naziva. Godine 1953. on mijenja u ime u RK ”Zenica” i to ulaskom u zajednicu toga Sportskoga društva.
Prvoga maja 1956. godine velikorukometna ekipa ”Zenice” igraće međunarodnu rukometnu utakmicu na nogometnom igralištu na Bilinom polju protiv austrijskog Policaja iz Remšajda uz pobjedu gostiju. Kao gost – pojačanje u zeničkoj ekipi pojavljuje se tadašnji sarajevski rukometaš Srđan Praljak Šjor koji je u ovo vrijeme igrao i veliki i mali rukomet… (Praljak Srđan peti slijeva)

Zenica, Fudbalsko igralište Bilino polje, 1. 5. 1956. Uoči utakmice u velikom rukometu: Zenica – Policaj iz Remšajda (Austrija).
Zenica. Slijeva: Rakos Vaclav, Rejc Josip, Rajko Radulović, Ivica Brđanović, Srđan Praljak Šjor (pojačanje iz Sarajeva), Franjo Đerek, Nikola Cucić (pojačanje iz Sarajeva), Lazar Mesarović, Vlado Miličević, Šefko Smailagić, Dejan Brajić (pojačanje iz Sarajeva).  Uz pomoć Reufa Ekmeščića iz Zenice, bivšeg rukometnog golmana…

Autor: Zdenko Antović

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.