NaslovnicaBiHIz EPBiH tvrd...

Iz EPBiH tvrde da poskupljenja el. energije neće biti, stručnjaci skeptični

Voda preko glave očito još nije došla bh. građanima, ali ni vlastima. Trošarine na gorivo u BiH još nisu ukinute, PDV na osnovne životne namirnice i dalje smanjen samo na papiru. A u najavi i nova poskupljenja. Hoće li naredna godina donijeti veće cijene električne energije? Vladajući naglašavaju, imamo najjeftiniju struju u Europi i do novog poskupljenja još neće doći. No, stručnjaci su skeptični.

Energetski izazovi se nastavljaju. Umjesto stabilizacije, sve češća su nova poskupljenja. Postavlja se pitanje hoće li na red opet doći električna energija. Iz Elektroprivrede BiH kategorični – razloga za brigu, kažu, nema. Povećanja cijena električne energije neće biti, barem ne u ovoj godini.

“Mi očekujemo da u ovoj godini neće doći do poskupljenja električne energije ni za jednu od kategorija kupaca u BiH. Mi smo dodatnim količinama el. energije koje ćemo plasirati na regionalno tržište po znatno visočijim cijenama uspjeli da anuliramo sve gubitke i troškove koje imamo na domaćem tržištu i na taj način smo uspjeli da sačuvamo stabilne cijene”, navodi generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Riječi optimizma za građane, ali i privrednike ima i resorni ministar.

“FBiH zajedno sa RS-om imaju najbolje cijene svih energenata u regionu. Cijene električne energije do 1.1. neće biti promijenjene niti prema industriji niti prema
građanima. Nakon toga ćemo vidjeti”, kazao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

A nakon toga poskupljenje je gotovo izvjesno, smatra struka. Nije, kažu, pitanje više hoće li nakon nove godine struja biti skuplja, nego je pitanje KADA TAČNO.

“Odlučeno je i već će se ići u poskupljenje el. energije koji će uzrokovati ne samo probleme u privredi već i probleme običnim građanima koji se griju putem struje.To su najave od kompanija ali isto tako ako pogledamo vanjsko tržište dešavaju se velike promjene i cijene rastu”, ističe stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Iako smatraju da je poskupljenje izvjesno, stručnjaci upozoravaju da je neosnovano i da se ne bi smjelo dogoditi. Objektivnih razloga za povećanje cijena, tvrde, nema.

“Kada imamo ovakve inflantorne udare potpuno je nerazumno uopšte razmišljati o povećanju cijene struje u BiH. I povećanje koje smo imali do sada bilo je potpuno neopravdano, ako da iako se vlasti hvale da je ono zadržano na nižem nivou od onoga u Evropi činjenica je da je bilo riječ o potpuno nepotrebnom udaru”, naglašava ekonopmski stručnjak Igor Gavran.

Hoće li, na koncu, do poskupljenja doći za sada je nepoznanica. Ali ako bi se desio novi udar na džepove građana, iz Vlade Federacije najavljuju adekvatne mjere.

“Možemo bez problema te mjere sprovoditi, imamo dovoljno potencijala, nismo ekonomski iscrpljeni. Ukoliko cijene roba i usluga budu povećane mi ćemo svakako donositi nove mjere koje će biti mi to sad ne možemo reći jer ne znamo kakav će biti karakter poskupljenja”, tvrdi premijer FBiH Fadil Novalić.

Inače, snabdjevanje električnom energijom je stabilno. Za razliku od evropskih država stanje u BiH je i bolje. Naime, u evropskim zemljama snabdjevanje električnom energijom je neizvjesno. Pojedinim zemljama prijeti i nestašica. Stabilnost u BiH u ovom sektoru ogleda se i kroz podatak da je vrijednost izvoza električne energije iz BiH u 2021. godini u odnosu na prethodnu povećana za 67 posto, što iznosi 830 miliona maraka i predstavlja najbolji izvozni rezultat naše zemlje. Rezultat koji bi u ovoj godini trebao biti premašen.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.