Iz arhiva / Kako je prije 74. godine nastao KTK Visoko

Dana 31. augusta 1946. godine, Rješenjem 8236 Predsjednik vlade NR BiH Rodoljub Čolaković i Ministar industrije i rudarstva Pašaga Mandžić osnivaju “Tvornicu koža” Visoko.

Imovina tvornice sastojala se od konfiskovanog zemljišta, zgrada, mašinskih uređaja, alata, inventara, kao i obrtnih sredstava u vrijednosti od 4.785.000 dinara. Imovina je konfiskovana (oteta) od porodica Alije Čabaravdića iz Visokog, Sirče Nezira iz Visokog i Tvornice koža “Aleksej Turenko” iz Dervente. Odmah nakon toga konfiskovana je i imovina (kožare) od porodica Šahinović i Karavdić.

Konfiskacija je podrazumijevala i oduzimanje fabrika, mašina i opreme, kao i oduzimanje stambenih objekata, namještaja i ostalih pokretnih stvari, gdje su živjeli vlasnici fabrika i njihove porodice. Svi su dobili visoke zatvorske kazne.

Istovremeno je u Visokom donesena naredba da sve osobe u kojih se pronađe i jedna koža u preradi budu osuđene na visoke zatvorske kazne, a njihov imovina oduzeta. (Iz knjige “Kožastvo u Visokom i BiH” Mersed Šahinović).

Kako je nastao KTK Visoko
31. augusta 1946. godine Rješenjem 8236 Predsjednik vlade NR BiH Rodoljub Čolaković i Ministar…

Posted by Mersed Šahinović on Wednesday, October 28, 2020

 

 

Visoko.co.ba/Facebook profil Mersed Šahinović

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.