“Pobožni ljudi za soframa sjede,
Molitve usne šapću im ti´o
Radosnim okom u satove glede-
Bljedilo sveto post im lice svio;
Al´ oni veselo za soframa sjede.” – Musa Ćazim Ćatić, Ramazanske večeri
Danas volimo tikvice. Jer tikvica je lagano i hranjivo povrće koje svakako treba da ima mjesto za našom trpezom. Ali također jela spremljena od tikvica u ovim danima ramazana će postaćima ponuditi sve što je potrebno u finoj ravnoteži bjelančevina, ugljikohidrata, masnoća, a neće opteretiti probavu. Tikvice su lagane za pripremu, spremaju se na bezbroj kombinacija i teško da možemo pogriješiti u njihovoj pripremi. Zato vam ja danas donosim dva načina priprema tikivca.
Razljevuša (uljevak) sa tikvom
Sastojci:
- 3 jajeta
- 100 ml kiselog mlijeka
- 100 ml ulja
- 200 g kravljeg sira
- 300 g tikve
- 130 g kukuruznog brašna
- 70 g bijelog brašna
- 30 g putera
- 1 kašika praška za pecivo
- So i grančica peršuna
Priprema:
Umutite pjenasto jaja, zatim dodajte slatko i kiselo mlijeko, ulje, sir i posolite. Lagano promiješajte, pa umiješajte kukuruzno brašno, bijelo i prašak za pecivo. Tikvicu koju ste ogulili i isjeckali na kockice dodajte i ponovo ravnomjerno promiješajte da ne bude grudvica od brašna. U tepsiju stavite puter , pa u peć da se zagrije i istopi. Zatim smjesu prespite u tepsiju, pospite usitnjenim peršunom i vratite da se peče. Pecite na 200°C oko 40 minuta da porumeni.
Punjene tikvice
Sastojci:
- 5 tikvica
- 300 g mljevenog mesa
- 1 luk
- 100 g riže
- Vegeta, biber, so
- 500 ml pasiranog paradajza
- 2-3 kašike brašna
- Ulje, puter
Priprema:
Tikvice dobro operite, odrežite im krajeve, prerežite na pola i očistite ih od sjemenki. Izmiješajte sjeckani luk, rižu, mljeveno meso. Prodinstajte malo na ulju oko 2-3 minute. Začinite i ohladite smjesu pa napunite tikvice. U posudu za kuhanje napravite klasičnu zapršku od brašna i putera. Kad porumeni dodajte pasirani paradajz i vode koliko je potrebno da prekrije sadržaj posude malo više od pola. Pustite da prokuha i posložite punjene tikvice. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok povrće i meso potpuno ne omekšaju. Služite uz jogurt (kao na istoku) ili uz neku sezonsku salatu.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.