Iz Aidine kuhinje: Neizostavni desert mjeseca Ramazana – voćni kompoti

Aida Smajić je djevojka iz Visokog, koja je učešćem u Hayatovoj emisiji "Super recept" pokazala svoju kreativnost i umijeće u kuhinji. Na portalu Visoko.co.ba moći ćete pronaći njene recepte, tradicionalna jela iz bosanske kuhinje, ali i recepte "moderne" kuhinje. Pročitajte i kuhajte uz vrijedne kuharske tajne Aide Smajić. Prijatno.

1918

Iftarska sofra je nezamisliva bez kompota, još ako je i pita tu, onda imamo pun pogodak, barem je tako nekad bilo. Čini nam se kako su kompoti danas malo zapostavljeni, iako su oni obilježili mnogim od nas dobar dio djetinjstva.

Lahka priprema i ekonomičnost su samo jedan od brojnih razloga zašto kompoti trebaju da su sastavni dio naših sofri. Ne smijemo zaboraviti niti nutritivno važne elemente. Oni će organizmu ponuditi tečnost i osvježenje, ali i vlakna potrebna za očuvanje zdravlja.

 

vocni kompot (3)Kompot od jabuka

Sastojci:

1. 500 gr jabuka,

2. 500 ml vode,

3. 50 gr šečera,

4. 1 vanilin šečer,

5. pola limuna,

6. štapić cimeta.

 

Priprema:

Jabuke operite, ogulite, narežite na kriške. Izvadite im sjemenke i krišku stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer, vanilin šećer, limun narezan na kolutiće, štapić cimeta i kuhajte 10-15 minuta.

Ovako pripremljen kompot poslužite dobro rashlađen.

vocni kompot (1)

Kompot od kajsija

Sastojci:

1. 750 gr kajsija,

2. 100 gr šećera,

3. 500 ml vode

 

Priprema:

Voće ogulite, prepolovite i stavite kuhati u šećernu otopinu. Za tvrdo voće možete dodati više vode, a za sočno i meko manje.

Kuhajte 5 – 10 minuta.