Ivo Ištuk od mogućih 30, uknjižio 14 bodova

UO NK „Bosna“ Visoko “šuti” nakon što se zahvalio pojedinim igračima “zbog indolentnosti i nezalaganja, …, prema ciljevima kluba, i smatramo da je to najveći razlog zbog čega klub nije ostvario zacrtane ciljeve na sportskom planu.”

Ipak, “nakon analize” činjenica koje su evidentne, a na osnovu kojih se u cijelom “normalnom” svijetu vrši analitika s pravom se može ustvrditi da je IVO IŠTUK najveći promašaj sezone što je iza visočkih nogometaša.

Kada je 5. aprila preuzeo obaveze “struke” u NK Bosna, a nakon nerješenog rezultata sa direktnim konkurentom na Premijer ligu BiH – Bosna je kući sa GOŠK-om remizirala; Ivo Ištuk je od tada pa do kraja sezone imao na raspolaganju 30 bodova, odnosno 10 utakmica i bod više u odnosu na GOŠK.

Njegov učinak u tom periodu je 14 osvojenih bodova, a GOŠK u istom periodu osvaja 21 bod. Poražen je od direktnih konkurenata Travnika i Rudara. U tri posljednja kola sa “fenjerašima” Prve lige FBiH osvojio je 2 od mogućih 9 bodova.

8.4. Travnik – Bosna 2:0
15.4. Bosna – Jedinstvo 4:0
22.4. Bratstvo – Bosna 1:3
29.4. Bosna – Radnički 3:1
6.5. Rudar – Bosna 1:0
13.5. Bosna – Budućnost 1:0
20.5. Orašje – Bosna 2:1
24.5. Bosna – Velež 1:1
27.5. Novi Travnik – Bosna 1:1
3.6. Bosna – Goražde 1:3

Kada je riječ o efikasnosi ekipe u 10 utakmica Bosna je postigla 15, a primila 12 pogodaka.

Konačna tebela pokazuje 6 bodova razlike između GOŠK-a i Bosne na kraju prvenstvene sezone. I kao što sme već pisali, tri posljednja kola s “fenjerašima” su donijela samo 2 boda od mogućih 9 –  7 bodova je prosuto.
Matematika je logična stvar i nemilosrdan pokazatelj.

Priča o “najtrofejnijem treneru” je fraza koja se “žvače” godinama, a da i ptice na grani znaju da svaki klub koji nije imao dovoljno novca da riješi probleme, ostavljao je u gorem stanju nego što ga preuzimao.
Zašto se svi “pravimo blentavi” – zaboravni kada je u pitanju njegovo vođenje Čelika, Željezničara, Zrinjskog, izleta u inozemstvo što podrazumjeva i Hrvatsku – kako to da takvog “stručnjaka” niko od renomiranih klubova nije angažirao ili ako jeste, zašto nigdje ne uspjeva ostati niti pola sezone.

Sport se analizira ovakvom vrstom komparacije podataka, a ne na osnovu “odokativnog” mišljenja pojedinaca koji se “usputno”  ili “po službenoj dužnosti” bave nogometom.

Lakše, primjerenije i zdravom razumu je prihvatljivije, a istini bliže – da se trebalo zahvaliti Ivi Ištuku. Praksa je Ivina da Bosnu preuzima između dva angažmana u drugim klubovima. Vjerujem da će tako biti i ovaj put.

Način na koji se Bosna “zahvalila” petorici igrača neprimjeren je u svijetu sporta. Poruka je to svim drugim igračima – da ukoliko neko od bitnih “odokativno” ocjeni “indolentnosti i nezalaganja”, može uvjek i vazda postati krivac za loše rezultate ekipe.
Da li će budući igrači Bosne imati povjerenja prema upravi i stučnom štabu, poslije ovakvih iskustava ili će se svaki od igrača pribojavati da ne doživi istu sudbinu?
Za “indolentnosti i nezalaganja” igrača na terenu odgovoran je stručni štab, a nikada i nigdje igrači. Ako se radi o jednoj utakmici,a ovdašnja javnost špekuliše sa utakmicom protiv Novog Travnika, eventualno igrom pojedinaca protiv Rudara; pa i Mesi, Ronaldo i ostale nogometne zvijezde ponekad “podbace” u igri, pa nikada nismo čuli da ih se optuživalo zbog  “indolentnosti i nezalaganja”.

Uz VELIKI respekt dijelu UO NK Bosna, mora se istine radi, a i zbog javnosti kazati da dio uprave jesu klasični UBLEHAŠI čiji domet je filozofiranje na društvenim mrežama i slikanje sa penzionerima NS BiH, i to u prilikama kad im ih prirede Kike i Salih.

“Zanatlije” u visočkom nogometu, nakon što su nekoliko godina cirkuzali po ONL Visoko, nakon što su nam obećavali preporod nogometa s njihovom “umjetnom travom” i “školama nogometa” iza MSŠ “Hazim Šabanović” u koju je oko 50 000 KM  investiralo federalno, resorno ministarstvo ….,  – trebaju konačno POMOĆI visočki nogomet na način da ga poštede sebstva. U njaboljem slučaju da budu dio vatrenih navijača i ništa više.
Možda pokažu više umjeća prema rukometnom ili nekom od dvoranskih sportova, nakon što su se određeni kadrovi nogometne provinijencije profesionalno smjestili u KSC Mladost.

visoko.ba