NaslovnicaLokalne TemeIvanić posjet...

Ivanić posjetio oskrnavljenu crkvu kod Visokog: Ovo je veliki pritisak na malobrojne Srbe u FBiH

Protojerej Miljen Rađenović dočekao je Ivanića u Čekrekčijama, a u obraćanju medijima je kazao kako nijedna vjerska bogomolja ne treba biti na meti vandala.

“Nadamo se da će počinioci što prije biti pronađeni. Dobro je što se o ovome priča da se ovo ne bi više dešavalo. Džamije, crkve, kao ni drugi vjersko objekti ne trebaju biti meta vandala jer moramo živjeti u svijetloj budućnosti, a ne u tami”, kazao je Rađenović.

Ivanić je prije nekoliko godina, kao član Predsjedništva BiH, donirao određena sredstva za obnovu ove crkve zbog čega je danas i sam došao i osudio ovaj čin.

“Ovo je neprimjereno i nepotrebno i dodatni pritisak na malu srpsku zajednicu. Nadam se da će počinioci biti pronađeni, a zahvaljujem se predstavnicima religijskih zajednica i Islamske zajednice u BiH koji su osudili ovaj čin i bili na raspolaganju”, izjavio je Ivanić te dodao da ovaj čin govori da se još uvijek živi u vremenu u kojem je, u slučaju Federacije BiH, malobrojna srpska zajednica izložena nepotrebnim, ali velikim pritiscima.

“Nije riješen ni problem konstitutivnosti u jednom dijelu Federacije BiH, Srbi teško dolaze do radnih mjesta, teško mogu da se obrazuju na srpskom jeziku i često ih institucije vlasti zaboravljaju”, dodao je Ivanić.

Na kraju je zaključio da individualni vandalski postupci mogu narušiti zajedništvo i jedinstvo među ljudima koje se godinama gradilo na području BiH.

Nakon posjete Čekrekčijama, Ivanić je posjetio i Crkvu svetog velikomučenika Prokopija u Visokom.

Klix.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.