NaslovnicaSvijetItalija dala ...

Italija dala zeleno svjetlo za izgradnju mosta koji će povezati kopno sa Sicilijom

Italijanski Senat je kasno sinoć dao konačno odobrenje za izgradnju mosta na tjesnacu Messina koji povezuje Siciliju s kopnom te zemlje.

“To je historijska odluka, konačna, na koju se čekalo više od 50 godina“, rekao je Matteo Salvini, ministar infrastrukture Italije.

Viseći most će biti otporan na vjetar i zemljotrese, sa središnjim rasponom od 3,2 do 3,3 kilometra i visinom od 63 metra.

“Kolosalni most će otvoriti 100.000 radnih mjesta i bit će ekološki prihvatljivo zdanje“, rekao je ministar Salvini.

Desničarska vlada na čelu s premijerkom Giorgiom Meloni oživjela je projekat nakon što su se mnoge vlade u prošlosti poigravale s tom idejom, ali nikada nisu uspjele pokrenuti posao.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.