Istražili smo / Građani biraju vakcine u želji za normalizacijom: Umor, temperatura...

Istražili smo / Građani biraju vakcine u želji za normalizacijom: Umor, temperatura i bol na mjestu uboda najčešće posljedice vakcinacije

Vakcinisati se ili ne? Gdje pronaći svoje doze vakcine u zaštiti protiv koronavirusa? Koje su posljedice vakcinacije? Ovo su samo neka od pitanja koja građani postavljaju sebi u želji da se izbore sa stanjima koja nam je donijela pandemija koronavirusa.

Posebice u vrijeme kada nas, prema najavama struke, očekuje četvrti talas koronavirusa, vakcinacija je više nego ikada postala jedna od glavnih tema u javnosti. Redakcija portala Visoko.co.ba provela je istraživanje u vezi sa vakcinacijom protiv koronavirusa, u okviru kojeg smo otkrili mišljenja građana u vezi sa vakcinacijom.

Više od 56 posto naših ispitanika, na početku istraživanja, istaknulo je kako su prebolovali koronavirus i kako su upoznati sa tim iskustvom, a više od dvije trećine ispitanika (72,7 posto) istaknuli su nam kako su se vakcinisali protiv koronavirusa.

Foto: Visoko.co.ba

Mišljenje preostalih ispitanika blago je podijeljeno, kada je riječ o vakcinaciji protiv koronavirusa, pa je tako njih 60 posto istaknulo kako bi se željeli vakcinisati protiv koronavirusa, a njih svega 6,66% još uvijek se nije odlučilo o ovom koraku.

Ostatak od 33,34 posto ispitanika je protiv vakcinacije i ne bi se odlučili za primanje vakcine protiv ovog smrtonosnog virusa.

Bol na mjestu uboda, umor i temperatura najčešće posljedice vakcinacije

Kada je riječ o samim vakcinama, najveći broj ispitanika, njih 77,5 posto, primili su vakcinu proizvođača Pfizer-BioNTech (Comirnaty). Na drugo mjestu je vakcina proizvođača AstraZeneca (Oxford) sa 12,5 posto zastupljenosti i vakcina proizvođača Sinopharm sa 10 posto zastupljenosti.

Ono što je tokom većeg dijela procesa vakcinacije u Bosni i Hercegovini isticano kao problem, jeste nedostatak vakcina i nemogućnost građana da proces imunizacije obave u svom gradu. Stoga ne čude rezultati prema kojima je najveći broj ispitanika (65 posto) svoje doze vakcina protiv koronavirusa primilo u Srbiji i to ponajviše u Beogradu. Tek jedna trećina (32,5 posto) ispitanika primilo je vakcinu u BiH, a preostali broj u nekoj drugoj državi.

Foto: Visoko.co.ba

Kada je riječ o posljedicama samog procesa vakcinacije, najveći broj ispitanika koji su primili vakcine protiv koronavirusa prijavio nam je kako su osjećali neke od posljedica koje su proizvođači vakcina i predvidjeli kao moguće nuspojave. Među najčešćim posljedicama nakon vakcinisanja istaknuti su: Bol na mjestu uboda (60 posto), Umor (40 posto), Temperatura (25 posto) i Bolovi u mišićima (22,5 posto).

Tek 22,5 posto ispitanika koji su obavili proces imunizacije kazalo je kako nije osjećalo nikakve posljedice.

Jedino vakcinacijom do normalizacije

Brojni stručni centri u Bosni i Hercegovini i njihovi zaposlenici ističu kako je vakcinacija proces koji najviše može utjecati na normalizaciju života i životnih prilika koje su poremećene usljed globalne pandemije koronavirusa. Takva je situacija i u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ističu kako je ovaj proces ključan za ukupno zdravlje građana.

„Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima ZDK-a, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. U ZDK je do proteklog vikenda najviše stiglo AstraZeneca vakcina, više od 56 hiljada, potom slijede Pfizer sa gotovo 24 hiljade, te Sinofarm sa više od 17 hiljada, kao i Sinovac sa više od 7 hiljada vakcina. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson/Johnson do sada nisu dolazile u ovaj kanton“, stoji u posljednjem saopćenju INZ Zenica u vezi sa vakcinacijom u ovom kantonu.

Foto: INZ Zenica

Njihovo nastojanje jeste da kampanjom „Jedino imunizacija znači i potpuna normalizacija života u BiH, ali i cijelom svijetu“ animiraju što je moguće veći broj građana da pristupe procesu vakcinacije i time zaštite i svoje, ali i zdravlje svojih najbližih.

„Apelujemo na sve kategorije stanovništva da, čim im to uvjeti omoguće, pristupe procesu imunizacije i vakcinišu se bilo kojom od raspoloživih vakcina, jer su dosadašnja iskustva iz svih država i više od pet milijardi implementiranih doza pokazala da jedino i samo vakcine štite sigurno od smrti ili težih komplikacija uslijed ponovne zaraze COVID-om 19“, zaključuje se u saopćenju INZ-a Zenica.

 

*Sadržaj nastao u okviru projekta Media for All

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE