Ispunjeni uslovi za izvoz mlijeka u Evropsku uniju

490

Ured za hranu i veterinarstvo Evropske unije odobrio je sve tačake iz Akcionog plana Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ureda za veterinarstvo BiH za ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka u Evropsku uniju, uključujući i tačke koje nisu bile ispunjene, a odnosile su se na  način kontrole mlijeka.

Bh. mlijeko zasužuje biti na europskim policama, konačno je došla potvrda iz Europske unije. Odobrenje Europskog ureda za hranu i veterinarstvo znači potvrdu da bh. mlijeko ispunjava sve kriterije i s mikrobiološke i s toksikološke strane. Za kontrolu i garanciju kvaliteta mlijeka bit će zadužen državni ured za veterinarstvo.

„To praktično znači draft zakona o veterinarstvu nakon dobijanja zelenog svijetla iz Dublina mi možemo ovo slati u parlamentarnu proceduru“, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Za proizvođače mlijeka ovakva odluka predstavlja napredak, ali i dalje upozoravaju da je ključna stvar na entitetskim ministarstvima koja moraju redovnije isplaćivati poticaje da bi domaći proizvođači mogli biti konkuretniji i na domaćem i europskom tržištu.

„Nama nikako nije bio problem izvoz, nego uvoz, ali nam je izvoz bitan da kažem da smo ispoštovali sve standarde“, rekao je Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH.

Očekuje se da u idućim tjednima državni parlament usvoji potrebnu legislativu, da bi potom ponovno bio pozvan Europski ured za hranu i veterinarstvo, nakon čega bismo trebali dobiti konačnu dozvolu za izvoz mlijeka u Uniju.

Komentari

komentara