Ruska salata savršen je prilog mnogim jelima, a ljudi sa ovih prostora je najčešće povezuju s novogodišnjim praznicima te je postala nezaobilazno jelo tokom zimskih mjeseci.
Kod pravljenja ruske ili Olivierove salate potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari – količina sastojaka bi uvijek trebala biti proporcionalna, kao i dimenzije komada povrća isječenih na kockice.
Povrće možete nasjeckati i prije kuhanja, čime ćete skratiti proces pripreme.
Sastojci:
3 krompira, 3 mrkve, 3 kuhana jajeta, 300 gr graška, 6-7 komada kiselih krastavaca, 300 gr pileće šunke, 300 gr majoneze, 200 gr pavlake, so
Priprema:
Krompir i mrkvu dobro oprati, pa staviti u lonac s vodom, posoliti pa kuhati sat vremena. Procijediti vodu i ostaviti da se ohladi.
Odvojeno skuhati grašak, te cijela jaja (otprilike 10ak minuta), pa ostaviti da se i to hladi.
Krompir, mrkvu i jaja treba oguliti, izrezati na sitne kockice, veličine po želji, dodati grašak, krastavce i šunku također izrezane na kockice, dodati majonezu i pavlaku i sve zajedno dobro izmiješati.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.