SportOstali sportoviIskorak na SP-u rezultat je desetogodišnjih ulaganja u mlade hokejaše

Iskorak na SP-u rezultat je desetogodišnjih ulaganja u mlade hokejaše

Hokejaški savez BiH organizirao je turnir Svjetskog juniorskog hokejaškog prvenstva III-B divizije, na kojem su mladi bh. hokejaši s tri pobjede u grupi izborili plasman u viši rang evropskog hokeja.

Na turniru koji još uvijek nije okončan, pored BiH učestvuju još selekcija Luksemburga i Južnoafričke Republike, dok su selekcija Novog Zelanda i Hong Konga odustale zbog epidemioloških mjera u tim zemljama.

BiH je u tri odigrana meča ostvarila isto toliko pobjeda, dvije protiv Južnoafričke Republike te jednom protiv Luksemburga, što je dovoljno za prvo mjesto u grupi i plasman u viši rang, tako da će posljednji meč takmičenja protiv Luksemburga za bh. hokejaše biti više revijalnog karaktera.

Generalni menadžer reprezentativnih hokejaških selekcija Bosne i Hercegovine Adnan Mrkva u razgovoru za agenciju Fena ističe da su bh. reprezentativci na ovom turniru pokazali kvalitet, a zadovoljan je i organizacijom takmičenja i sveukupnim dojmom koji je Hokejaški savez BiH ostavio na sve učesnike takmičenja i predstavnike krovne kuće svjetkog hokeja.

– Posljednja utakmica u grupi protiv Luksemburga će biti svojevrsna proslava našeg dobrog rada, rezultata, zlatne medalje i plasmana u viši rang reprezentacije BiH u takmičenjima pod okriljem Svjetske hokejaške federacije. Juniorska reprezentacija BiH je plod dugogodišnjeg rada i ulaganja hokejaških entuzijasta u Sarajevu, a koji su u posljednjih desetak godina mnogo uložili u razvoj ovog sporta – kazao je Mrkva.

Ističe da je većina ulaganja u hokej dolazi iz privatnih sredstava, jer, kao i u slučaju mnogo popularnijih sportova u BiH, bh. vlasti uglavnom nemaju sluha za razvoj i pružanje pomoći za razvoj i napredak ovog sporta.

– U svakom slučaju rad nam se isplatio jer danas imamo mnogo djece koja treniraju hokej, više od 300 mališana pohađa ovaj sport, aktivirali smo i žensku reprezentaciju BiH, što je veliki iskorak za ovaj sport u BiH. U Sarajevu su aktivna tri kluba, od kojih je jedan klub ženskog hokeja. Naše seniorke u na turniru u Beogradu ostvarile su prvu pobjedu protiv Izraela i osvojile bronzanu medalju, prvu za BiH u toj kategoriji – objasnio je Mrkva.

Kako je kazao, prvi cilj Hokejaškog saveza BiH je doći na nivo na kojem su hokejaši iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a koji još uvijek imaju mnogo kvalitetniji hokej od BiH. Za takav iskorak potrebno je osigurati još bolje uslove za mlade bh. hokejaše, a tu se između ostalog podrazumijeva produženje trenažne sezone.

– Na osnovu infrastrukture koja je skromna uspjevamo obezbijediti ledenu plohu sedam do osam mjeseci u godini. Moram istaći da nam u tome pomaže Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo, koji nas u posljednje dvije godine prepoznaju i daju nam podršku, a s kojima planiramo radini i neke buduće projekte – kazao je.

Dodaje da osim u Sarajevu, u drugim bh. gradovima nema tradicije ili uslova za igranje hokeja na ledu. Iako je najveći problem infrastruktura, koja je uglavnom nepostojeća u drugim gradovima BiH, Hokejaški savez BiH planira raditi na popularizaciji ovog sporta na teritoriji cijele BiH, s fokusom na veće bh. gradove kao što su Banja Luka, Zenica ili Tuzla.

Fena.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE