NaslovnicaLokalne TemeIrma Plavčić ...

Irma Plavčić i Harlem Désir u Sarajevu razgovarali o napadima na novinare u Visokom

Naša saradnica Irma Plavčić na poziv Misije OSCE-a učestvuje posljednja dva dana na 6. Konferenciji OSCE-a o medijima Jugoistočne Evrope, koja se održava u Sarajevu.

Konferencija je fokusirana na razvoj medijskih sloboda, sigurnost novinara kao i izazove implementacije međunarodnih standarda.

Stručnjaci iz medijske i pravne sfere posljednja dva dana u odvojenim sesijama apostrofiraju kako je sigurnosna situcija po novinare zabrinjavajuća, te da ako mediji već nisu pod direktnom palicom vladajućeg režima, njihovi novinari su neprestano pod pritiskom i stalnim prijetnjama.

U svom govoru je Harlem Désir, predstavnik OSCE-a za slobodu medija, naglasio nastavak svoje misije da zaštiti novinare od napada i progona, te istakao da iako vlast treba biti na strani novinara ona je u većini slučajeva na suprotnoj strani.

U službenom razgovoru sa gosp. Désirom naša saradnica Irma Plavčić se dotakla značaja koju pruža novinarima ne samo Misija OSCE-a u BiH nego i Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija.

Podsjećajuću na posljednje napade u Visokom na vlasnika našeg portala Adnana Jašarspahića, gosp. Désir je istakao da pomno prati razvoj navedene situacije po tom pitanju i da je zabrinjavajuće kako je da i tri godine nakon napada, gdje je upravo Irma bila žrtva prijetnji a Misija OSCE-a u BiH jedina institucija, koja je stala u njenu zaštitu, napadi na novinare se nastavljaju.

Gosp. Désir je naglasio da napadi na novinare portala visoko.ba moraju prestati te rekao da očekuje da mu bude dostavljen izvještaj o toku pravne bitke o posljednjim napadima na gosp. Jašarspahića čime je pokazao da će OSCE u BiH pomno pratiti razvoj ove priče.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.