PreporukaIranska predstava "Stan" u ponedjeljak na youtube kanalu festivala MESS

Iranska predstava “Stan” u ponedjeljak na youtube kanalu festivala MESS

Hronološka pripovijest o životu u arhitekturi i sjećanjima na arhitekturu koja obitava u tijelu, tema je predstave Stan iranskog autora Keyvana Sarreshteha koja će u okviru zvaničnog programa 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS biti prikazana online u ponedjeljak, 21. decembra sa početkom u 20 sati.

Predstavu Stan na male ekrane donosi Visa, generalni sponzor festivala.

„Stan je predstava o sjećanju i mašti. O mojim sjećanjima i mašti publike. To je priča o dječaku i mnogobrojnim stanovima u kojima je živio. Dječak je izvođač, reditelj i autor ove drame, a ona je priča o njegovom životu. Stan je pokušaj da prikažem svoj život, onako kako sam ga živio, u različitim stanovima i u različitim susjedstvima“, istakao je autor predstave Keyvan Sarreshteh.

U predstavi nema slika, video zapisa pa čak ni predmeta. Na sceni je samo izvođač, kanta vode i spužva. On skicira raspored svakog stana po sjećanju i pripovijeda uspomene koje su asocijacija na svaki ugao svake od soba, a te sobe i njihov namještaj evociraju različite uspomene.

Iranska predstava
Foto: MESS: Iranska predstava “Stan”

“Što više Sarreshteh izlaže raspored trpezarijskog stola, kreveta na sprat ili ‘čučavca’, to nam se sablasnijim čine stvarne životne prilike. Ovdje bi se moglo govoriti o jednom palimpsestu, o opetovanom pisanju po istom tekstu. Ono što drži njegove pojedinačne slojeve prisutnim je sjećanje“, napisao je u svojoj kritici novinar poznate austrijske dnevne novine Der Standard, Ronald Pohl.

Keyvan Sarreshteh je pisac, izvođač i teatarski stvaralac rođen 1987. godine u Teheranu. 2013. godine diplomirao je lutkarstvo na Univerzitetu u Teheranu.

Preveo je nekoliko knjiga i desetine članaka o dokumentarnom teatru, a trenutno završava magisterij iz oblasti dramske književnosti.

Vlastiti životopis, uspomene, priče iz vlastitog života i odnosi moći (kako inerpersonalne tako i političke) su aspekti koji mu služe kao inspiracija u umjetničkom stvaralaštvu. Stan, njegovo prvo djelo, izvedeno je u mnogim teatrima u Iranu, a svoju međunarodnu premijeru imao je na festivalu Wiener Festwochen 2019. godine.

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE