SvijetBliski istokIran jasno poručio SAD-u da ne želi eskalaciju rata između Izraela i...

Iran jasno poručio SAD-u da ne želi eskalaciju rata između Izraela i Hamasa

Najviši iranski diplomata kaže da je Teheran preko pozadinskih kanala poručio SAD-u da ne želi širenje rata između Izraela i Hamasa, ali je također upozorio Amerikance da bi regionalni sukob mogao biti neizbježan ako se izraelski napadi na Gazu nastave.

– U proteklih četrdeset dana, poruke su razmijenjene između Irana i SAD-a, preko odjela za američke interese u švicarskoj ambasadi u Teheranu – rekao je u intervjuu za Financial Times ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amirabdollahian, isključujući mogućnost direktnih razgovora između dvije zemlje.

Dodao je da su u odgovoru SAD-u rekli da Iran ne želi da se rat proširi, ali zbog pristupa koji su usvojile SAD i Izrael u regionu, “ako se zločini nad narodom Gaze i Zapadne obale ne zaustave, može se razmotriti svaka mogućnost, a širi sukob mogao bi se pokazati neizbježnim.”

Iran, glavni pobornik antiizraelskih islamističkih militanata u regionu, rekao je da nije bio unaprijed obaviješten o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, što su potvrdili i američki zvaničnici.

Ali zapadne države smatraju Iran odgovornim za njegovu opsežnu podršku grupama otpora protiv jevrejske države – uključujući Hamas i libanski Hezbolah – koje Iran vidi kao suštinski stub svoje sigurnosne strategije.

Iranski ministar vanjskih poslova trenutno je u obilasku regije otkako je počeo rat u Gazi, a taj nalet diplomatije ga je odveo u Irak, Siriju, Liban, Tursku, Katar i Saudijsku Arabiju. On se također sastao sa šefom Hamasa Ismailom Haniyehom u Dohi i liderom Hezbolaha Hassanom Nasralahom.

Amirabdollahian tvrdi da Hezbolah i druge militantne skupine u Palestini, Iraku, Siriji i Jemenu nisu surogati iranskih snaga, rekavši da svaki od njih ima nezavisan politički identitet. Ali upozorio je da ove grupe “nisu ravnodušne prema ubijanju svojih muslimanskih i arapskih sunarodnjaka u Palestini”.

U zapadnim prijestolnicama postoji zabrinutost da bi Iran mogao potaknuti svoje surogat snage, posebno Hezbolah — najmoćniju od takozvane „osovine otpora“ — da eskaliraju neprijateljstva u regionu.

SAD su pojačale svoje vojno prisustvo u regionu tokom prošlog mjeseca, upućivanjem dvije udarne grupe nosača da djeluju kao sredstvo odvraćanja.

Amirabdollahian je rekao da SAD nisu iskazale prijetnju da bi Iran mogao biti gađan ako Hezbolah pokrene sveobuhvatni napad na Izrael. Međutim, on je optužio Washington da je pozvao Teheran “na suzdržanost” dok je sam eskalirao rat u Gazi uz ogromnu podršku Izraelu.

Iran poziva na trenutni prekid vatre u Gazi. Ali iranski analitičari u Teheranu primijetili su da je rat već stvorio diplomatske prilike za zemlju, pomažući da se smanji njena politička izolacija u inostranstvu.

Islamska republika je iskoristila trenutak da smanji jaz s arapskim i regionalnim liderima, čiji su se propalestinski stavovi približili iranskim od početka rata.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi otputovao je tokom vikenda u glavni grad Saudijske Arabije Rijad i susreo se s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u prvoj takvoj posjeti jednog iranskog predsjednika u više od desetljeća.

– Ovaj rat je pobjeda u bijelim rukavicama za Iran – rekao je jedan analitičar u Teheranu. Drugi je dodao da se Iran do sada uspješno držao podalje od bilo kakvog direktnog uplitanja u rat i poboljšao svoje odnose s arapskim državama.

Amirabdollahian tvrdi da palestinske milicije “nikada nisu tražile od Irana da uđe u rat”.

– Oni imaju sve, a sami proizvode rakete i dronove. Palestinske skupine otpora imaju sposobnost proizvesti vojnu opremu koja im je potrebna unutar Palestine – rekao je on.

Nije isključio mogućnost dugotrajnog sukoba, rekavši da je “pravi sukob” u ratu Hamasa i Izraela počeo tek posljednjih dana. Oduži li se rat, mogao bi koristiti militantnim skupinama koje se bore u gerilskom stilu ratovanja, a ne Izraelu s njegovom konvencionalnom vojskom, tvrdi on.

Izrael je u utorak počeo pretraživati najveću bolnicu u enklavi, al-Shifa, u gradu Gazi nakon kopnene ofenzive u svrhu opsade grada, koji je Hamasova glavna politička i vojna baza u pojasu.

Izrael tvrdi da se bolnica nalazi na vrhu podzemnih komandnih centara Hamasa.

– Sada je vrijeme za sukob licem u lice između palestinskih snaga otpora i izraelskih snaga. To je ono što su grupe otpora čekale sedmicama – rekao je iranski ministar Amirabdollahian.

– Palestinski otpor ovu fazu vidi kao svoju korist i vjeruje da kopnena invazija znači paralizu Izraela u Gazi. Mogu jasno reći, s obzirom na saznanja koja imamo i nakon sastanaka s liderima u regiji, da će sudbinu ovog rata odrediti skupine otpora, a ne Izrael – zaključio je Amirabdollahian u intervjuu za Financial Times.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE