Inzko: Vrijeme je da se BiH oprosti od politike iz prošlosti

516

Bosna i Hercegovina bila je danas na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Izvještaj o stanju podnio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Evropska unija pružila je novu šansu Bosni i Hercegovini. Ovo je trenutak kada zemlja konačno treba da se oprosti od politike iz prošlosti i da se odlučno opredijeli za novi način vođenja politike, u kome će interesi građana jasno biti stavljeni na prvo mjesto, poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Između ostalog, u izvještaju navodi da je u proteklih šest mjeseci došlo i do osporavanja Mirovnog sporazuma.

Posebno je zabrinjavajuća, tvrdi Inzko, Deklaracija koju je usvojila Narodna skupština RS, kojom se direktno osporavaju nadležnosti Ustavnog suda BiH te deklaracija SNSD-a o održavanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske 2018. godine.

“Problem ima ime i zove se referendum. Problem, također, ima i datum – 2018. Kao što sam u nekoliko navrata jasno navodio, Mirovni sporazum ne daje entitetima pravo na otcjepljenje, i svaki pokušaj izmjene Mirovnog sporazuma zahtijeva sporazum svih strana. Crtanje granica u Bosni i Hercegovini je iza nas. Podjele i otcjepljenje su neuspjele strategije koje su pobijeđene prije dvadeset godina. Njihovo mjesto je u knjigama historije”, istakao je Inzko.

Ovo nije vrijeme podjela već vrijeme ponovnog građenja mostova, a u BiH svaki dan sve je jača snaga ljudi koji su okrenuti ka evropskom putu. Svjestan da je pred našom zemljom težak put u provođenju socio-ekonomski reformi, navodi da u tome neće izostati podrška međunarodne zajednice.

“Međutim, moram dodati da se podrška međunarodne zajednice OHR-u ustvari smanjuje i da je meni sve teže provoditi svoj mandat. Sada nije momenat da gubimo fokus ili odlučnost i molim vas da date svoju punu podršku kako bismo pomogli BiH da krene putem ka EU”, poručio je visoki predstavnik u BiH.

Ruski ambassador Vitalij Čurkin kritikovao je visokog predstavnika. “Mi se protivimo tome da se na međunarodno prisustvo gleda kao na mehanizam za ubrzanu integraciju ove zemlje u EU i NATO. Zabrinuti smo što visoki predstavnik, proizvoljno tumačeći svoj mandat, primorava na integraciju u NATO i Evropsku uniju”, rekao je Čurkin.

S druge strane, ambasadori SAD-a i Velike Britanije pozdravljaju napredak BiH ka EU. Ukazuju na to da ključnu ulogu u tome imaju bh. političari koji moraju pokazati jasnu opredijeljenost ka reformama osuđujući inicijative o referedumu RS-a. Ovo je zaista vrijeme da Bosna i Hercegovina zbije redove i radi kao jedan, zaključio je Inzko.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.