Investitori u Visokom žele graditi centar vrijednosti 12 miliona KM, proces otežava administracija

Izgradnjom ViLand Resort centra na zapuštenom dijelu zemljišta Ministarstva odbrane BiH, koje je dodijeljeno Islamskoj zajednici u BiH, Visoko bi dobilo turističku atrakciju kakve zasigurno nema u regionu.

ViLand podrazumijeva šest jezera, od čega bi dva bila za kupanje, glamurozni kamp za bogatiju klijentelu i skauting koji bi trebao biti oko jezera za kupanje, a koji bi svojim sadržajima i cijenama bio privlačan i prihvatljiv i domaćim turistima.

U razgovoru za Klix.ba idejni tvorac projekta Halim Zukić je pojasnio kako bi ViLand opravdao svoj opis “Full of life” i ponudio zabavu za sve uzraste te obuhvatao širok spektar sadržaja za zabavu, odmor i uživanje.

“Takav sadržaj usmjeren je na goste regije, od Sarajlija do Zeničana, ali sigurno može biti privlačan i stranim turistima. Visoko bi ovako bilo turistička destinacija i moglo bi se dičiti nečim što ne postoji u zemljama regije. Međutim, potrebna je podrška općine koja izostaje, ali ni općina ne poštuje zakonske procedure”, izjavio je Zukić.

On je pojasnio kako je ViLand napravio validan i zakonski Ugovor o zajmu zemljišta od Islamske zajednice u BiH te da na osnovu njega žele investirati u prostor koji je danas okupljalište narkomana i sramota Visokog. Nakon isteka zajma, čitav kompleks koji bi s hotelom iznosio blizu 20 miliona KM, ostaje u vlasništvu Islamske zajednice u BiH.

“Ovakvu investiciju Visoko nije vidjelo do sada, a direktno bi bilo zaposleno više stotina ljudi, što bi za Visoko bilo od velikog značaja. Logično bi bilo da budemo tretirani kao investitori, ali smo na odgovor Općine na naše pismo namjere i projekt čekali više od 40 dana, da bi prvo osvanuo na Facebook stranici Općine Visoko, a nakon moje reakcije i službeno došao na našu adresu”, pojašnjava Zukić.

Prema njegovim riječima, procedura koju provodi Općina Visoko nije po Zakonu s obzirom na to da im se u preuranjenom periodu traži rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

“U ranoj fazi nam se traži da riješimo imovinsko-pravne odnose, a to treba biti riješeno tek kada se pribavlja građevinska dozvola. Općina treba pristupiti izradi regulacionog plana koji smo spremni finansirati uz sve rizike”, dodaje Zukić.

Zemljište bivše kasarne JNA u Visokom u vlasništvu je Ministarstva odbrane BiH, a podijeljeno je na dva dijela. Jedan dio na korištenje su dobili Franjevci koji su na tom mjestu izgradili sportsku dvoranu, dok dio koji je pripao IVZ godinama propada. Zukić očekuje da će i oni biti tretirani kao i Franjevci u namjeri da pokrenu investiciju i sve ostave u vlasništvu IVZ.

“Od Općine Visoko smo tražili preispitivanje stavova i donošenje odluke o izradi regulacionog plana. Prije našeg ulaska to je bio zapušten prostor, leglo zmija i narkomana i takav resurs se nalazi u srcu Visokog. Do sada smo tu uložili 460.000 KM i spremni smo nastaviti”, izjavio je Zukić za Klix.ba.

Iz Općine Visoko Zukiću su odgovorili kako podržavaju sve projekte, ali da je prethodno potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose.

“Odlukom o provođenju propisana je obaveza donošenja regulacionog plana, a nakon provedene zakonske procedure donošenja i usvajanja regulacionog plana na Općinskom vijeću, steći će se preduslovi za daljnje postupke. Pored navedenog, očekujemo da investitor što prije riješi imovinsko-pravne odnose, s obzirom na to da je navedeni lokalitet u državnom vlasništvu, kojim upravlja Ministarstvo odbrane BiH. Općina Visoko podržava sve projekte koji su od koristi za našu društvenu zajednicu i nada se da će investitor u što kraćem vremenu steći uslove za pokretanje postupka te predati zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti i dozvole za gradnju”, stoji u saopćenju.

Investitori se nadaju da će zajedničkom sinergijom i podrškom nadležnih uspjeti ostvariti planirane ciljeve te Visokom ponuditi turističku atrakciju i zabavu, čime bi se turizam podigao na viši nivo.

Klix