NaslovnicaLokalne TemeInteraktivni ...

Interaktivni čas u Zavičajnom muzeju Visoko

U sklopu pedagoškog rada Zavičajnog muzeja Visoko organizovan je interaktivni čas koji je bio povezan sa temom trenutne izložbe i Nastavnim planom i programom Gimnazije “Visoko”. Zajedno sa profesoricom, magistricom Muzičke akademije Sabinom Šljivo, učenici su imali zadatak da nekoliko dana istražuju bosanskohercegovačku opernu scenu u cilju pronalaska i promoviranja ličnosti koje su svojim radom zavrijedile njihovo pominjanje i isticanje. Zatim su podijeljeni u parove i pristupili kritički samoj dokumentarnoj izložbi te na svojstven način predstavili doživljeno.

Učenici su donijeli nova saznanja o Bahriji Nuri Hadžić koja je bila bošnjački operski pjevač čiji je domet na međunarodnoj operskoj sceni među najvećim. Zatim su predstavili Ivicu Šarića, rođenog u Kraljevoj Sutjesci, inače prvaka Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, ali i Amilu Bakšić – primadonu Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. Neizostavna je bila i Hasanaginica kao prva bošnjačka opera.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.