NaslovnicaBiHInspektori uo...

Inspektori uočili niz nepravilnosti u radu tri privatne klinike

U Kaknju je dan žalosti zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, koja je preminula nakon operacije očnog kapka u privatnoj klinici. Više stotina građana klanjalo je dženazu djevojčici u mjestu Gornji Lučani. Za petak je u Sarajevu ponovo najavljeno okupljanje građana.

Dok se čeka obdukcijski nalaz dvoipogodišnjakinje, u javnost je procurio izvještaj kantonalnih inspektora o tri privatne klinike.

Na više od deset stranica inspekcijskog izvještaja niz nepravilnosti. U sve tri klinike. Idemo redom. Prema izvještaju koji je procurio u medije, u privatnoj ordinaciji “Dr. Halimić” moguće je obavljanje hiruških zahvata isključivo u lokalnoj anesteziji. Doktorica Halimić inspektorima je pojasnila da zahvate u općoj anesteziji obavljaju na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji sa zdravstvenom ustanovom “Bejtović”. No, inspektori su u tom smislu jasni:

“Članom 20. Pravilnika o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom decidno je propisano da se hirurški zahvati u specijalističkim ordinacijama mogu obavljati isključivo i lokalnoj anesteziji.”

Idemo dalje, do privatne ordinacije Suada Rožajca. Tamo problemi s dokazima o ispravnosti opreme:

“U prostoru je zatečen aparat za opću anesteziju s monitorom, dva aspiratora i termokauter. No, za navedenu opremu nije predočen dokaz o ispravnosti, odnosno atest proizvođača, potvrda o redovnom servisiranju, kako je propisano čl. 8. stav 2. Pravilnika.”

A Suad Rožajac inspektorima je pojasnio i slijed događaja u vezi sa spornom operacijom:

“Pozvan sam da dam opštu anesteziju i dr. Jovanović me upoznala da dijete nema sve nalaze uredu par dana prije zakazanog termina, te da je pedijatar rekao da se ponove nalazi. U ponedjeljak je doktorica Jovanović zvala da su izvadili nalaze CRP-a i da je sve sad uredu. Kad smo se našli oko 11 sati ovdje ja sam pogledao nalaze koji su bili uredni i obavio sam razgovor s roditeljima. Roditelji potpisali pristanak, te ih obavijestio o anesteziji i operaciji.”

Evo i izvještaja iz privatne stomatološke ordinacije “Bejtović”. Uvidom u protokol bolesnika, konstatovano je nepotpuno vođenje. O protokolu zahvata u općoj anesteziji navode:

“Kako u momentu nadzora u ordinaciji ‘Bejtović’ protokol hirurških operacija U općoj anesteziji nije predočen, kao ni u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji ‘Dr. Halimić’, inspektori su konstatovali da protokol hirurških operacija u općoj anesteziji nije ni vođen.”

Na osnovu izvještaja, kantonalni inspektori dali su preporuke i zabrane za sve klinike. Sve navode iz inspekcijskog izvještaja provjerit će i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.