ZDKPolitikaInicijativa Rame Isaka, poslanika u Skupštini ZDK: Od Tužilaštva i Uprave policije...

Inicijativa Rame Isaka, poslanika u Skupštini ZDK: Od Tužilaštva i Uprave policije ZDK tražim da se protiv premijerke pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti

Poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, doc. dr.sc. Ramo Isak, na skupštinskom zasjedanju od 10.03.2023. godine pokrenuo je Inicijativu da nadležno kantonalno Tužilaštvo i Uprava policije što prije pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti protiv kantonalne premijerke Amre Mehmedić, obzirom da je ona direktno odgovorna za nelegalno imenovanje i formiranje aktuelne Vlade ZDK.  Za novu premijerku ne važe zakoni.

– Iako je premijerka znala za član 6. Zakona o Vladi ZDK, koji kaže da u vladi treba da bude sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina, u ovoj vladi trenutno imaju tri Hrvata, čime su Bošnjaci opet ugroženi. Smatram da se vezano za to treba pokrenuti odgovornost premijerke Mehmedić, jer je upravo ona podnijela prijedlog u tom trenutku, kada je na snazi bio već pomenuti zakon, a ne ovaj koji se planira promijeniti na današnjoj sjednici, istakao je Isak.

Osim toga, prema riječima Isaka, iako je Vlada ZDK-a donijela zaključak da se obustave zapošljavanja i ponište svi konkursi do usvajanja kantonalnog Budžeta, premijerka Mehmedić je sa svog ličnog maila poslala naredbu svim direktorima javnih institucija i svim ministrima da se odmah obustave sva zapošljavanja i da se ponište svi konkursi, čak i oni koji su bili u fazi završavanja, pa upravo zbog toga Isak i u ovom slučaju od Tužilaštva i Uprave policije ZDK traži utvrđivanje odgovornosti aktuelne kantonalne premijerke, obzirom da je prekršila svoja ovlaštenja, na štetu velikog broja nezaposlenih osoba.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE