NaslovnicaBiHInicijativa D...

Inicijativa DOP-a: Dan kad je napisana Povelja Kulina bana treba biti praznik!

Demokratski omladinski pokret svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 29. august, dan kad je prije 826 godina napisana Povelja Kulina bana, koja posebno u današnjem vremenu ima veliki značaj uzimajući u obzir da je to svojevrstan rodni list Bosne i Hercegovine koji dokazuje njenu državnost još od 1189. godine.

”Kao organizacija koja gaji patriotske vrijednosti prije četiri godine uputili smo inicijativu  Federalnom parlamentu da se taj datum obilježava kao praznik barem u Federaciji BiH, te da se takvim pristupom da značaj tom dokumentu i samoj historiji Bosne i Hercegovine, države koja postoji više od 900 godina, a ne kako pojedinci tvrde od Dejtona”, ističe se.

U saopćenju za javnost Demokratski omladinski pokret pozvao je „poslanike u Parlamentu FBiH, ali i ostale relevantne institucije da učine korak ka promjeni zakona o praznicima koji je na snazi u FBiH, te da uvrste i ovaj datum kao praznik s nazivom “Dan Bosne i Hercegovine – Dan povelje Kulina bana”.

”Isto tako pozivamo građane BiH, da slijede primjer naše organizacije i da barem neoficijelno prihvate taj datum kao praznik svih Bosanaca i Hercegovaca, te da čestitaju sugrađanima. Nadamo se da će ova naša inicijativa uroditi plodom te da ćemo ubrzo slaviti ovaj datum. Dotad vam svima želimo sretan dan Bosne i Hercegovine”, navodi se, javlja Fena.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.