NaslovnicaLokalne TemeInformacija o...

Informacija o stanju i zaštiti nukleusa izletišta Ravne u 2016. je poražavajuća za sve građane općine Visoko

Posljednji puta kad je apelirano da se u nadolazećem vremenskom periodu intenzivno pozabavi Ravnama i normalnom stanovniku omoguće normalni uvjeti boravka i odmaranja sa svojom djecom na ovom izletištu bilo je 22. aprila ove godine. Skoro dva mjeseca nakon toga iste slike, isti decenijski pristup ovom izletištu. Nemarne niko od nadležnih općinskih institucija materijalno ne kažnjava, nenormalni ugrožavaju normalne. Cajke, i gomile smeća, zamjenjuju istinski odmor i rekreaciju za najmlađe članove velikog broja porodica. Mada postoje zakonska uporišta u tome kroz odredbe Odluke o komunalnom redu naše Općine, na Ravnama to izgleda ne važi. Priča se, i hvali se megaprojektima životne sredine, dok za isto vrijeme stanje na Ravnama pruža decenijsku sliku nemoći i maćehinskog odnosa u kojem se još uvijek nažalost gleda “od koga dolazi”, ali ne i “šta dolazi” kada se radi o prijedlozima za rješavanja.

ravne smece 2Osjećam potrebu zbog 500-injak građana koji su pročitali ovu priču iz aprila, još jednom reći svima nama kako je članom 158. stav 39. iz ove Odluke predviđena novčana kazna ukoliko se ne postupa u skladu sa zabranom iz člana 104. stav 13. Zabranjeno je zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini, a novčanom kaznom 50,00-500,00 KM naplatit će se od građana ukoliko nakon upozorenja i dalje čine ovaj prekršaj. Prekršaj se intenzivno dešava na Ravnama i niko se ne ustručava jer od nadležnih niko i ne postupa, to je jednostavna računica. I ne radi se samo o automobilima, već i gomilama smeća vrlo različitog porijekla koji normalnim, savjesnim građanima i njihovim porodicama uskraćuju Ustavom zagarantirano pravo na zdrav odmor i rekreaciju u ovakvim prostorima.

ravne smece 3Osim toga, bit će ublažene postepeno sve negativne pojave na izletištu Ravne koje se primarno poznaju kroz enormno ostavljene količine smeća tokom boravka na istom, i disciplinirati građanskoj odgovornosti koju nose za buduće generacije. Sasvim je dovoljno prostora na Ravnama da se u toku jednog dana sva prispjela vozila mogu uredno parkirati, a da to ne ugrožava zelene površine i da ne utiče estetski negativno na ovaj prostor koji bi trebao poslužiti za rekreaciju i odmor, i to valjda nije neko mudro slovo. Ako jeste, onda je to definitivno signal za korjenite promjene postojećeg odnosa prema ovom izletištu, i uopće rješavanju pitanja životne sredine. Kako ipak doći na početak ovih promjena čitatelju je odveć jasno!

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.