Lokalne TemeStaro VisokoInfobiro: Pred biciklističku trku Sarajevo — Kiseljak — Visoko — Sarajevo 1.11.1940....

Infobiro: Pred biciklističku trku Sarajevo — Kiseljak — Visoko — Sarajevo 1.11.1940. godine

Stranica Infobiro je objavila zanimljiv tekst vezan za biciklističku trku u novembru mjesecu 1940. godine. Prenosimo vam tekst, koji je tada izašao u novinama “Jugoslovenska pošta”, bez ikakvih izmjena:

“Biciklističke sekcije sk. Slavije i sk. Đerzeleza vrše svestrane pripreme za organizovanje zajedničke trke na stazi Sarajevo — Kiseljak — Visoko — Sarajevo. Ova trka održaće se, kao što је poznato, u nedelju 3. novembra, i to u okviru osnivačke skupštine Sarajevskog biciklističkog potsaveza. Naročita pažnja organizatora trke posvećena je prikupljanju nagrada takmičarima, kako bi što veći broj vozača sa ove trke odnio što ljepšu i trajniju uspomenu. Medu svim sportskim krugovima, zainteresovanim za biciklizam, sa najvećim zadovoljstvom primljena je vijest da je pretsjednik sarajevske opštine g. Muhamed Zlatar poklonio skupocjeni pehar pobjedniku trke.

— Ovaj pohvalan gest, pretsjednika opštine u Sarajevu najbolje pokazuje da su nadležni faktori shvatili u punoj mjeri važnost biciklizma i da su spremni da ovaj dosada zapušteni sport u Bosni i Hercegovini pomažu i na taj način doprinose njegovom napretku. Pored pehara pretsjednika opštine za pobjednika trke, g. Husein Hadžihasanović također je poklonio jedan ukusan pehar namijenjen prvoplasiranorn takmičaru — članu zeničkog kluba, »Osman Đikić«.

Osim toga primljene su slijedeće nagrade: auto mehaničarska radionica g. Volfa 1 komp. poklonila je tri nagrade (jedan par spoijnih guma, jedan par unutrašnjih guma i pumpu, zvono i par grifova za bicikl), g. R. Papo jedan tabular, g. Marko Bilbija jedno zidno šlifovano ogledalo, g. Kopehnan jedan stolni sat, firma Tiler d. d. jedne kožne rukavice, Foto-Narančić jedan ukusan album za fotografije, Okružna apoteka i flaša kolonjske vode, g. Ostoja Šojić jednu litru likera »Kruškovac«, firma »Jonekla« jednu kompletnu ručnu lampu i džepni nožić i firma Braća Šerbedžija jednu dinamo-lampu. Pored ovih nagrada, još nekoliko sarajevskih trgovaca najavilo je također lijepe poklone, o čemu ćemo pisati u sutrašnjem broju lista.

U isto vrijeme, kako saznajemo, vozači će i u Visokom dobiti nekoliko nagrada od strane tamošnjih trgovaca i uglednih građana. Interesovanje za trku Sarajevo — Kiseljak — Visoko — Sarajevo, medju biciklistima Sarajeva, Visokog i Zenice svakim danom se pojačava tako da se može očekivati da će u trci uzeti učešća oko trideset takmičara. Organizatorima trke javljeno je iz Zenice da će oko devet zeničkih biciklista učestvovati na trci. Isto tako, i Visočani će poslati svoje najbolje vozače, pa se može očekivati da će borba biti vrlo oštra i zanimljiva.”

Visoko.co.ba/Infobiro


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE