Info punkt Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”

Svečano otvaranje Info punkta Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” upriličeno je jučer, tako da ovu lokaciju sada krasi i novi vizuelni identitet.

Otvaranju je prisutvovao gosp. Emir Fejzović – pomoćnik Općinske načelnice u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, a osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić je prisutne informisao o aktuelnim dešavanjima u Bosanskoj dolini piramida.

Održan je i sastanak Upravnog odbora Fondacije, te uposlenika i vodiča što je oko 50 ljudi koji ostvaruju svoje prihode preko Fondacije, a u 10 sati ispred ulaza u tunel Ravne je na svečan način otvorena jedna nadstrešnica, koja će pomoći turistima da se osjećaju ugodnije i tokom zime, jer se radi o grijanom prostoru.

Na atraktivnim turističkim lokacijama postavljeni su info punktovi koji pružaju osnovne informacije posjetiocima, a jedan od takvih punktova, kojeg je uredio tim Fondacije, upravo je danas otvoren u podnožju sjeverne strane Bosanske piramide Sunca.

Slika 1

Emir Fejzović – pomoćnik Općinske načelnice u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline je čestitao dr. Osmanagiću na ovim iskoracima uz nadu da će saradnja u budućnosti biti još bolja, a zadovoljstvo turista koji posjete općinu Visoko još veće.

Naglašeno je da je naredna 2018. godina izuzetno bitna i da će biti proglašena godinom turizma na području općine Visoko.

„Danas imamo još jedan objekat turističke infrastrukture u režiji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Ovom prilikom čestitam gospodinu Osmanagiću i njegovim saradnicima u Fondaciji na ovom objektu, a sve je ovo dio jednog sistemskog pristupa rješavanju turizma i turističke ponude na području općine Visoko, koji je inicirao dr. Osmanagić i Fondacija, a Općina veoma rado prihvatila i u saradnji sa Zavičajnim muzejom radimo na sistemskim rješenjima kako bi Visoko postao pravi turistički grad“, poručio je gosp. Fejzović i dodao kako se krupnim sistemskim koracima otklanjaju svi nedostatci u turističkoj ponudi naše općine.

„Općina Visoko želi da u partnerskim odnosima sa Fondacijom i Zavičajnim muzejom naredna godina bude proglašena godinom turizma na području općine Visoko i mi već uveliko radimo na tome.

U narednom periodu ćemo organizovati jednu konferenciju, tako da pristupamo rješavanju svega onoga što je nedostajalo turistima kada dođu u Visoko.

Poduzeli smo već neke aktivnosti da mi kao općina, kada je u pitanju infrastruktura, cestovna i svaka druga, uradimo maksimum u narednoj godini kako bismo povezali sva ova područja koja su interesantna turistima, tu prije svega mislimo na parkove, tunel, Stari grad Visoki i sve nacionalne spomenike koji su prelijepe lokacije koje su atraktivne turistima.

Mi već sada pripremamo određene tendere i naredne godine ćemo ući u realizaciju jakih projekata koji će uveliko poboljšati turističku infrastrukturu i ponudu na području općine Visoko“, izjavio je gosp. Fejzović.

Slika 2

Podsjetimo, 8. novembra su predstavnici Općine Visoko, Zavičajnog muzeja i Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, na zajedničkom sastanku donijeli zaključak da će naredna turistička sezona biti dočekana još spremnije nego prethodna, a 2018. godine očekuje se još veći broj turista u Bosanskoj dolini piramida.

Slika 3

„Na sastanku u Općini Visoko, kojem su prisustvovali načelnica Amra Babić, njeni pomoćnici, direktor Zavičajnog muzeja i moja malenkost, dogovorili smo se da u cilju što boljeg predstavljanja općine Visoko tokom sljedeće turističke sezone, otvorimo nekoliko info punktova, na kojima će se nalaziti sve informacije o atraktivnim turističkim destinacijama. Želimo da se turisti u Visokom zadrže po nekoliko dana i da na ovim info punktovima dobiju sve adekvatne informacije“, započeo je svoju izjavu dr. Osmanagić i nastavio:

„Fondacija je dobila dvije lokacije koje treba da pokrije svojim info punktovima. Jedna je lokacija Ravne, gdje već postoji info punkt, a druga je upravo ova lokacija u podnožju sjeverne strane Bosanske piramide Sunca, gdje je, također, velika frekvencija turista.

Na ovoj lokaciji ćemo imati sve promotivne materijale Općine Visoko, Zavičajnog muzeja i Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

U proteklih mjesec i po dana, nakon što smo kupili oko 2 dunuma zemljišta, između puta i prostora na kojem se nalaze naše stare lokacije, uredili smo ovo zemljište i napravili montažnu drvenu kućicu kao info punkt, gdje će se odvijati prodaja knjiga, suvenira, te donacijskih karata koje će omogućiti prve informacije za domaće i strane goste“, pojasnio je dr. Osmanagić i istakao svoje zadovoljstvo jačanjem turističke ponude na području općine Visoko i novim otkrićima u Bosanskoj dolini piramida.

Slika 4

„Napravili smo stepenice, te otvorili jednu sondu, gdje smo pronašli beton u produžetku piramide, što nam je bilo veoma značajno, jer to je povisilo visinu piramida sa 220 na 270 metara, a danas su uposlenici i saradnici Fondacije imali priliku da svečano otvore ovu lokaciju i da vide ove sonde.

Uredili smo i postojeće stepenice, tako da je pristup starim sondama sada poboljšan.

Postavljen je veliki broj tabli sa osnovnim informacijama, a zajedno i sa istaknutim zastavama dajemo jasan znak turistima koji dođu u Visoko da se na sistematski način prilazi turizmu, a sljedeća 2018. godina nam je jako bitna“, zaključio je dr. Osmanagić.

Slika 5

Zanimljivo je naglasiti da montažna info kućica ima četverostruku ulogu: (1) Info centar, (2) Prodaja knjiga, (3) Prodaja donacijskih karata, (4) Prodaja originalnih suvenira.

Uposlenici Fondacije postavili su i prepoznatljive crvene billboarde na prilaznom putu novoj parceli u podnožju sjeverne strane Bosanske piramide Sunca, a odmah su uočljivi putokazi i upute posjetiocima da posjete ulaz na piramidu.

Cjelokupan ambijent upotpunjuju billboardi koji prikazuju rezultate naučno-arheoloških ispitivanja, karakteristike betona, energetska mjerenja i izjave stručnjaka.

Svakako da će ove informacije doprinjeti potpunijem utisku domaćih i stranih posjetilaca i da nas u budućnosti očekuje mnoštvo pozitivnih priča kada je turizam na području općine Visoko u pitanju.

 

Press Općine Visoko