Inflacija za četiri ovogodišnja mjeseca na nuli usljed jeftinije nafte

Inflacija u Bosni i Hercegovini za prva četiri mjeseca 2020. godine pala je na nulu, a čemu je značajno doprinio pad cijena nafte, izvještava Indikator.ba.

U periodu januar-april hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su 1,2 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,6 posto, a zdravstvene usluge 0,9 posto. Na drugoj strani pojeftinila je upotreba prijevoznih sredstava 4 posto, kao rezultat jeftinije nafte.
Tako su cijene, mjerene indeksom potrošačkih cijena, za period januar-april ostale na istom nivou kao i u istom periodu 2019.godine.

No, u aprilu zabilježen je značajan pad nivoa cijena, te su u odnosu na mart cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju pale za 1,6 posto, a na godišnjem nivou, u odnosu na april prošle godine, za 1,2 posto.

Najveći uticaj na pad cijena imale su niže cijene nafte pa su tako usluge prijevoza pale za 8,8 posto u aprilu u odnosu na mart, a za 10,9 posto u odnosu na april prošle godine.

U odnosu na mart, u aprilu osim prijevoza još su pojeftinili odjeća i obuća za 0,3 posto, stanovanje i režijski izdaci 4,7 posto, te namještaj i kućanski uređaji za 0,2 posto.

Na godišnjem nivou, u aprilu 2020. u odnosu na isti mjeec lani, hrana i bezalkoholni napici poskupjeli su za 1,3%, alkoholna pića i duhan za 5,5%, zdravstvo za 1,0% itd. Istovremeno, pad cijena je zabilježen u odjeljcima Odjeća i obuća za 10,8%, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,9%.

Iz Agencije za statistiku BiH navode da je zbog mjera uvedenih radi prevencije širenja Covid-19 prikupljanje podataka potrebnih za izračunavanje ovog indeksa bilo otežano zbog privremenog zatvaranja velikog broja prodajnih mjesta. Stoga je u pojedinim odjeljcima korišten “carry forward” metod prenošenja cijena zabilježenih u prethodnom mjesecu.

indikator