SvijetInflacija u Argentini usporila, ali još je na godišnjoj stopi od gotovo...

Inflacija u Argentini usporila, ali još je na godišnjoj stopi od gotovo 300 posto

Inflacija u Argentini je usporila četvrti mjesec zaredom, uprkos godišnjoj stopi blizu 300 posto, pokazali su zvanični podaci.

Mjesečna stopa inflacije iznosila je 8,8 posto, u poređenju sa 11 posto u martu.

Ovo se smatra pobjedom predsjednika Javiera Mileija koji je preuzeo dužnost u decembru sa mjesečnom inflacijom na vrhuncu od preko 25 posto, obećavajući da će riješiti sve veće troškove.

– Inflacija se usitnjava. Njen smrtni list se potpisuje – objavio je na X-u Manuel Adorni, predsjednički portparol.

Godišnja stopa inflacije u aprilu iznosila je 289,4%, nešto više od godišnje stope mjesec ranije, objavila je zvanična statistička agencija INDEC.

Kada je samoproglašeni “anarhokapitalista” Milei došao na vlast, naslijedio je tešku ekonomsku krizu s inflacijom u Argentini među najvišim na svijetu.

Milejeva administracija je provela stroge mere štednje kako bi stabilizirala ekonomiju, uključujući smanjenje javne potrošnje i smanjenje budžetskog deficita.

Otpustio je 50.000 ljudi sa javnih poslova, suspendirao nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i transport.

Ove mjere pohvalili su investitori i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u ponedjeljak najavio zajam od 800 miliona dolara (739 miliona eura) za Argentinu.

Neki stručnjaci su skeptični prema uspjehu vlade, ukazujući na pad privatne potrošnje.

– Imali ste ogroman kolaps privatne potrošnje, što objašnjava zašto je potrošnja dramatično pala i zašto inflacija takođe pada – rekla je Monica de Bolle, viši saradnik Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju koja proučava tržišta u razvoju.

– Ljudima je gore nego prije. To ih dovodi do toga da troše manje – smatra ona.

Milejevi kritičari kažu da je njegova politika neproporcionalno uticala na siromašne i radničku klasu.

Prema zvaničnim podacima, nivo siromaštva se približava 50 posto, usred pada ekonomske aktivnosti i pada potrošnje.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE