SportNogometIndonezija promijenila plan i podržava kandidaturu Saudijske Arabije za domaćina SP 2034.

Indonezija promijenila plan i podržava kandidaturu Saudijske Arabije za domaćina SP 2034.

Predsjednik Fudbalskog saveza Indonezije Erick Thohir rekao je danas da njegov savez podržava kandidaturu Saudijske Arabije za domaćina Svjetskog prvenstva 2034. godine, samo sedam dana pošto je otkrio da razgovara sa Australijom o tom projektu.

Thohirova promjena plana detaljno je opisana u saopštenju Fudbalskog saveza Indonezije, samo nekoliko sati prije početka online sastanka Azijske fudbalske konfederacije (AFC), koja ima 47 članova, uključujući Australiju, Indoneziju i Saudijsku Arabiju.

Tokom sastanka predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Gianni Infantino tražio je od članova AFC da budu ujedinjeni za Mundijal 2034. godine.

Infantino je dugogodišnji saradnik saudijskog princa Mohameda bin Salmana, a iznenadna odluka Fife da ubrza proces u vezi kandidatura smatra se povoljnom za saudijski fudbal.

Samo članovi AFC i Okeanije – Novi Zeland i raštrkana pacifička ostrva mogu da se kandiduju za Svjetsko prvenstvo 2034. godine. Rok za iskazivanje interesovanja je 31. oktobar. Saudijska Arabija je odmah iskazala interesovanje, a predsjednik AFC član kraljevske porodice Bahreina šeik Salman bin Ebrahim Al Kalifa rekao je da Saudijci imaju jedinstvenu podršku.

Spekulacije o planu Australije i Indonezije, koji bi vjerovatno uključivao Maleziju i Singapur, sugerišu da nije postojalo jedinstvo u Aziji, koje je predložio šeik Salman.

Fifa želi da potvrdi domaćine Mundijala 2030. i 2034. godine krajem sljedeće godine na odvojenim sastancima svojih članica.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE